Vesti
Politika

Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova

Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Ilustracija (Foto Koha)

Generalni direktor Zavoda za socijalno osiguranje, Astrit Hado, poručio je danas u objavi na društvenim mrežama da se "kroz ovaj paket štite socijalna prava koja će služiti, ne samo sadašnjim, već i budućim generacijama".

"Pregovori između Albanije i Kosova počeli su 2020. godine i uspešno su prošli sve neophodne procese. Zavod za socijalno osiguranje ostaje posvećen unapređenju ovih sporazuma koji garantuju jednak tretman za građane i osiguravaju priznanje godina rada", napisao je on.

Ovaj sporazum je veoma važan kako bi se obezbedio jednak tretman svih zaposlenih i samozaposlenih kojima će se posebno priznavati periodi osiguranja i doprinosi u obe zem

Sporazum o socijalnom osiguranju, dve vlade potpisale su na nedavno održanoj osmoj zajedničkoj sednici, kada je potpisano ukupno 19 sporazuma. 

Osim o socijalnom osiguranju i zaštiti, jedan od sporazuma se odnosio i na uklanjanje graničnih kontrola za putnike tokom letnjih vikenda i praznika, koji je na snagu stupio proteklog vikenda, kada se na prelazima između Albanije i Kosova putnici, kako sa jedne tako i sa druge strane, nisu registrovali niti kontrolisali.

Na istoj sednici potpisani su i sporazumi o razmeni podataka o civilnom statusu građana, o uzajamnom prijemu studenata sa univerziteta, u oblasti energetike, i više sporazuma o saradnji.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022