Vesti
Politika

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova
Ilustracija (Foto N1)

Ona je na Fejsbuku objasnila da sinhronizovano patroliranje znači da svaka vojska deluje na svojoj teritoriji i ne prelazi granicu.

"Događaj 7. avgusta u Karačevu nije sinhronizovana patrola, već zajednička patrola sa Srbijom, za koju niko nema mandat ili ovlašćenja", napisala je ona.

Ona je dodala da bi trebalo razjasniti zabrinutim ljudima da li je Srbija prekršila sporazum sa NATO-om kada je njena vojska ušla na 300 metara u teritoriju Kosova ili je to učinjeno uz prethodno odobrenje.

Prema rečima kosovske ministarke, bezbednosni mehanizmi Kosova "ni na koji način ne bi trebalo da dozvole, a još manje olakšaju takve patrole na teritoriji Republike Kosovo, što izaziva uznemirenje i nesigurnost u građanima tog područja".

Komandant KFOR-a, italijanski general Mihaelo Risi obavestio je u subotu ministra unutrašnjih poslova Kosova Agima Veljiua da je ulazak snaga Srbije kod sela Karačevo u opštini Kamenica bio deo rutinskih zajedničkih akcija Kfora i oružanih snaga Srbije.

"Komandant KFOR-a je visoko ocenio sastanak rekavši da su takvi sastanci dobro došli i prikladni. Ministar Veljiu je obavešten da je KFOR upozoren na ovaj incident medijskim izveštajima, pošto je takva akcija samo zajednička rutina i sinhronizovana patrola KFOR-a i oružanih snaga Srbije", navodi se u saopštenju MUP-a Kosova.

Na sastanku je rečeno da KFOR od 2008. godine sprovodi zajedničke patrole sa Vojskom Srbije i Žandarmerijom, duž granične linije.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021