Vesti
Politika

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova
Ilustracija (Foto N1)

Ona je na Fejsbuku objasnila da sinhronizovano patroliranje znači da svaka vojska deluje na svojoj teritoriji i ne prelazi granicu.

"Događaj 7. avgusta u Karačevu nije sinhronizovana patrola, već zajednička patrola sa Srbijom, za koju niko nema mandat ili ovlašćenja", napisala je ona.

Ona je dodala da bi trebalo razjasniti zabrinutim ljudima da li je Srbija prekršila sporazum sa NATO-om kada je njena vojska ušla na 300 metara u teritoriju Kosova ili je to učinjeno uz prethodno odobrenje.

Prema rečima kosovske ministarke, bezbednosni mehanizmi Kosova "ni na koji način ne bi trebalo da dozvole, a još manje olakšaju takve patrole na teritoriji Republike Kosovo, što izaziva uznemirenje i nesigurnost u građanima tog područja".

Komandant KFOR-a, italijanski general Mihaelo Risi obavestio je u subotu ministra unutrašnjih poslova Kosova Agima Veljiua da je ulazak snaga Srbije kod sela Karačevo u opštini Kamenica bio deo rutinskih zajedničkih akcija Kfora i oružanih snaga Srbije.

"Komandant KFOR-a je visoko ocenio sastanak rekavši da su takvi sastanci dobro došli i prikladni. Ministar Veljiu je obavešten da je KFOR upozoren na ovaj incident medijskim izveštajima, pošto je takva akcija samo zajednička rutina i sinhronizovana patrola KFOR-a i oružanih snaga Srbije", navodi se u saopštenju MUP-a Kosova.

Na sastanku je rečeno da KFOR od 2008. godine sprovodi zajedničke patrole sa Vojskom Srbije i Žandarmerijom, duž granične linije.Ostale vesti

Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020
Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra
O Zajednici srpskih opština se neće razgovarati, kazao je na konferenciji za medije u Prištini premijer Kosova Avdulah Hoti i dodao da ne zna hoće li će se naredna runda dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za 28. septembar uopšte održati.
  • 24.09.2020
Štrahe: Sever Kosova treba dati Srbima
Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ocenio da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima.
  • 24.09.2020
Španija: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova
Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi Ljajmi.
  • 24.09.2020
Dijalog Beograda i Prištine pravi je put za postizanje dogovora, ali polazna tačka ne može da bude za Srbiju ponižavajuća i neprihvatljiva, a to je nezavisnost Kosova, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. UN moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba, koji ne poznaju granice država, ocenio je Vučić.
  • 24.09.2020