Vesti
Politika

Stranke u Prištini ignorišu poziv uticajnih zemalja Zapada

Političke partije u Prištini, dva dana od poslednjeg poziva na ukidanje takse na srpske proizvode i obnovu dijaloga, ne daju signale da bi apel zemalja Kvinte mogao da bude uslišen, piše RTS.
Stranke u Prištini ignorišu poziv uticajnih zemalja Zapada
Ilustracija (Foto Kim)

Kosovske stranke jednoglasno ističu – taksa ostaje, bez obzira da li im služi kao sredstvo ili je nekima postala cilj.

Takav odgovor je i očekivan, s obzirom na to da su krajem septembra ili početkom oktobra na Kosovu i verovatni vanredni parlamentarni izbori.

Bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, Edita Tahiri, rekla je da na Kosovu nisu spremni da se vrate za sto u vreme kada se razmatraju novi izbori.

"U ovom trenutku kada Kosovo nema legitimne institucije zbog činjenice da je vlada podnela ostavku, a sve stranke traže izbore, mislim da Kosovo nije spremno za nastavak dijaloga u Briselu. Tek kada se formiraju legitimne institucije, koje se biraju slobodnim glasanjem građana, Kosovo može da nastavi dijalog", navela je Tahiri.

Analitičar Kosovskog demokratskog instituta (KDI) Jeta Krasnići poziv Kvinte vidi kao podršku procesu dijaloga dve strane.

"Za nas je važno da proces dijaloga podrže savezničke zemlje i da ga, kako to predviđa Ustav, vodi premijer u koordinaciji sa predsednikom i uz potpuni nadzorom Skupštine", rekla je Jeta Krasnići prištinskim medijima.

Poziv zemalja Kvinte Prištini da ukine taksu nije prvi. Taksu od 100 odsto na srpske proizvode prištinske vlasti uvele su u novembru prošle godine.

Mesec dana kasnije, pet uticajnih zemalja Zapada pozvalo je Prištinu da ukine taksu. Pozitivnog odgovora nije bilo. A neće ga, prema najavama biti ni u narednih nekoliko meseci.

Takse postale "pokrivač" za sva ostala pitanja

Taksa, iako prema mnogim istraživanjima tržištu na Kosovu nije donela nikakve pozitivne ekonomske efekte, stranakama i njihovim liderima najviše služi za pridobijanje simpatija i naklonosti albanskih birača.

Predsednik jedne od najvećih albanskih stranaka - Demokratske partije Kosova Kadri Veselji predlagao je suspenziju takse na određeno vreme.

Međutim, sada, iako predizborna kampanja još zvanično nije proglašena, poručuje preko svojih zamenika da taksa neće biti ukinuta ni ako bude postao premijer.

"Nažalost, tarifa je postala ‘pokrivač’ za sva ostala pitanja i probleme na Kosovu. Kada smo uveli taksu, ona je bila sredstvo protivljenja diplomatskoj agresiji (Srbije) a sada je postala cilj. Premijer Ramuš Haradinaj pretvorio ju je u cilj. Imali smo predlog u koordinaciji sa kosovskim saveznicima da taksu obustavimo", rekao je zamenik predsednika DPK Memlji Krasnići.

Istakao je i da ako Veselji bude premijer, taksa neće biti ukinuta.

Nije, međutim, rekao da li će biti suspendovana, kako bi se dala šansa dijalogu.

"Bez novih koraka Prištine pre izbora nove vlade"

Prištinski mediji prenose navode stručnjaka za Jugoistočnu Evropu i profesora na Univerzitetu u Londonu Erika Gordija, koji ne veruje da će u Prištini preduzeti bilo kakav korak pre izbora nove vlade.

Smatra da trenutno nema dovoljno poverenja među stranama (Prištine i Beograda) da rade na sveobuhvatnom sporazumu.

"Ne mislim da to puno pomaže, u smislu da nije jasno o kakvom sporazumu razgovaramo. Već se dosta vremena raspravlja o razmeni teritorija, ali čini se da to nije primenjiv predlog, uprkos činjenici da su Vučić i Tači vodili kampanju oko ove ideje. To nije imalo velikog uticaja na javno mnjenje u Srbiji i na Kosovu ", rekao je Gordi.

Dodao je da nema posebnog razloga da Beograd i Priština preduzmu neki veliki korak, jer se ništa ne nudi u zamenu, uprkos spominjanju članstva u EU, što po njemu nije realno u kratkom roku.

"Drugi problem je taksa na uvoz srpske robe koju je uvela vlada Kosova. Nema ni strategije po tom pitanju, a političari na Kosovu nemaju poseban razlog da se odreknu ove mere. Mislim da Kosovo neće povući ovu odluku ako ne dobije nešto u zamenu", dodao je Gordi.

"Na kosovskoj strani imamo neodrživu vladu. Mislim da se tu ništa ne može učiniti do izbora nove vlade", zaključio je londonski profesor.Ostale vesti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".
  • 05.06.2020
Hoti: Biću glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa BG
Novoizabrani kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će biti glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom i da neće da se svrstava između SAD i EU.
  • 04.06.2020
Brnabić: Nadam se skorom ukidanju mera i nastavku dijaloga
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada, na čelu sa Avdulahom Hotijem, "u što kraćem roku ukinuti takse i mere reciprociteta na robu iz centralne Srbije" da bi, kako je rekla, Beograd i Priština nastavili dijalog i trgovinsku saradnju.
  • 04.06.2020
Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020
Goran Rakić preuzeo dužnost ministra MALS-a
Nakon jučerašnjeg izglasavanja nove Vlade u Prištini, predsednik Srpske liste Goran Rakić preuzeo je dužnost ministra administracije i lokalne samouprave.
  • 04.06.2020