Vesti
Politika

"Stranke pobednice" ne žele Ljimaja i Pacolija u vladi

Stranke sa najviše dobijenih glasova na vanrednim kosovskim izborima – pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) protive se ideji formiranja nove vlade sa koalicijom NISMA – Alijansa novo Kosovo – Partija pravde, u čemu analitičari u Prištini vide mogućnost za raspisivanje novih izbora, jer dve vodeće stranke same verovatno neće imati dovoljno poslanika za prostu većinu u parlamentu.
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Zvaničnici pokreta izjavili su da neće uputiti poziv za saradnju nijednoj stranki koja je bila u prethodnoj vladi, bez obzira na konačne rezultate izbora.

"Mi kao stranka naglasili smo da je vrlo važno imati vladu čistih ruku koja će drugačije upravljati, boriti se protiv organizovanog kriminala i institucionalne korupcije i doneti program koji će omogućiti ekonomski razvoj zemlje, bolju zdravstvenu zaštitu i još mnogo toga kvalitativnom edukacijom", rekla je zamenica predsednika Samoopredeljenja Fatmire Kolčaku.

"Sada je jasno da su glasanjem građani kaznili one koji su loše upravljali i na osnovu toga bi se očekivalo da te stranke ostanu u opoziciji", prenela je ona listu Zeri.

Besa Gadžeri, kandidatkinja DSK za poslanika, izjavila je da će pobednička stranka (Samoopredeljenje) odlučiti da li želi da pozove koaliciju NISMA-ANK-PP na razgovor o formiranju nove vlade i napomenula da izborni proces još nije završen i da "ne mogu da nagađaju kako će se šta dogoditi".

Istovremeno, analitičar Ramuš Tahiri je za Zeri rekao da je učešće koalicije NISMA-ANK-PP neophodno za funkcionisanje vlade.

"Samoopredeljenje i DSK nemaju 61 glas. Trebaće im šest glasova NISME. Sada je izazov formiranje nove vlade i može se dogoditi da zemlja krene na nove izbore", upozorio je Tahiri.

U toku ponovno brojanje glasova sa preko 1.400 glasačkih mesta

U Prištini je u toku ponovno brojanje glasova sa preko 1.400 glasačkih mesta, zbog čega će se na potvrđivanje konačnih rezultata vanrednih izbora od 6. oktobra čekati još desetak dana.

Tek tada će biti i zvanično potvrđeno da li je koalicija NISMA - ANK - PP prošla prag od pet odsto. Prema podacima na koje se pozivaju pojedini mediji u Prištini, koalicija Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija iznad je izbornog praga za 18 glasova.

Preskočila je izborni cenzus pošto su Izborni panel i Vrhovni sud odlučili da odbace 3.700 glasova iz centralne Srbije pristigle poštom.

Član NISMA Dardan Gaši rekao je da ponašanje "Samoopredeljenja" potkopava izglede za partnerstvo u sledećoj kosovskoj vladi, a nije isključio mogućnost da partija ANK Bedžeta Pacolija glasa za Kurtijevu vladu, prenose mediji na albanskom.

Gaši je rekao da je NISMA ranije održala sastanke sa DSK, ali ne i sa Samoopredeljenjem i dodao da je predizborna koalicija između Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija, nakon mnogih pokušaja uspela da pređe cenzus i da ima šest mandata u parlmentu.

Prema njegovim rečima, dva mandata će dobiti stranka ANK, koja je otvorena za razgovore sa Samoopredeljenjem kako bi postala deo vlade.

Sada čekamo potvrdu rezultata, ali naravno, ponašanje Samoopredeljenja ne ostavlja prostor za optimizam, ističe član NISMA.

Zvaničnici Alijanse za novo Kosovo istakli su da su otvoreni za razgovore sa Samoopredeljenjem, kako bi bili deo buduće vlade.

Poslanik ANK Islam Pacoli izjavio je da su dobrodošli bilo kakvi razgovori sa Samoopredeljenjem nakon potvrđivanja izbora, prenosi Gazeta Ekspres.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pred izbore 2017. pravio je planove za predizbornu koaliciju sa liderom ANK Bedžetom Pacolijem, međutim, ni na prošlim, ni na ovogodišnjim izborima nije bilo saradnje, podsećaju u tekstu.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020