Vesti
Politika

Štrajk upozorenja zbog odluke da se ponove izbori u Partešu

Povodom odluke prištinskih institucija da se u opštini Parteš ponove lokalni izbori, održan je jednočasovni štrajk upozorenja u organima lokalnih samouprava sa srpskom većinom.
Štrajk upozorenja zbog odluke da se ponove izbori u Partešu
Protest ispred opštine Severna Mitrovica (Foto Kim)

"Pokušaj Prištine da se izborna volja građana prekraja neće proći. Ovaj protest je samo opomena da nećemo dozvoljiti prekrajanje izvborne volje građana", poručio je lider Srpske liste Goran Rakić u izjavi za RTS.

Građani su, kaže, 22. oktobra birali i izabrali najbolje.

"Tako su u Partešu sa oko 60 odsto glasova izabrali Dragana Nikolića", rekao je Rakić.

Ističe da su uložili žalbu Ustavnom sudu. Ako se sudije budu vodile pravom, Rakić očekuje da neće biti novih izbora.

"Ako politika umeša prste ne znam šta će se dalje dešavati. Ne bih želeo da upotrebljavam teške reči, ali ako se sudije ustavnog suda ne budu vodile pravom radikalizovaćemo ove proteste", upozorio je Rakić.

Sutra u 11 časova ističe rok od 72 sata u kojem sudije treba da donesu presudu.

"Nadam se da će se rukovoditi samo pravnim okvirima i argumentima", zaključio je Rakić.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021