Vesti
Politika

Štrahe: Sever Kosova treba dati Srbima

Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ocenio da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima.
Štrahe: Sever Kosova treba dati Srbima
Kristija Štrahe (Foto NSPM)

Važno je baviti se prošlošću i dizati svoj glas tamo gde se događa nepravda, kao na Kosovu, ali živimo u društvu u kojem treba strahovati kada iskazujete svoje mišljenje, istakao je lider liste "Tim HC Štrahe"

Štrahe je, u sinoćnjem razgovoru sa bečkim Srbima, povodom predizborne kampanje pred bečke izbore zakazane za 11. oktobar, rekao da u ratu, a tako i na tlu bivše Jugoslavije, ne može nikada postojati samo jedan krivac.

Ocenio je da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima, i rekao da mu je jako krivo što međunarodna zajednica ne uzima u obzir i interese Srba.

Na pitanje šta misli o davanju statusa manjine srpskoj zajednici u Austriji, Štrahe je naglasio da se uvek borio da SPC bude priznata crkva u Austriji, ali da ne smatra da treba proširivati broj nacionalne manjine.

"Etničke zajednice nisu manjine već migranti. Status manjine su dobili oni narodi koji su bili deo monarhije. Ako otvorimo to pitanje to će značiti da jednog dana moramo dati status manjine I turskoj zajednici, a to ne želimo, jer bi to izazvalo probleme ", objasnio je on.

Izrazio je uverenje da u Austriji svi građani uživaju sva prava, a da, nakon uspešnog procesa integracije, dobijanjem državljanstva dobijaju mogućnost da uživaju sva prava i obaveze.

Štrahe, koji je usled afere „Ibica“, maja prošle godine morao podneti ostavku na sve političke funkcije, kaže da je odlučio da se vrati u politiku pošto je video da mnogo toga ide u pogrešnom smeru.Ostale vesti

Za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljena četiri kandidata
Kancelarija za registraciju političkih partija i potvrđivanje primila je četiri prijave za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, potvrdio je za Kontakt Plus član CIK-a Nenad Rikalo.
  • 30.10.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020