Vesti
Politika

Štrahe: Priznanje Kosova jedino je stvar Srbije

Priznanje Kosova jedino je stvar Srbije, a pritiskati je da prizna Kosovo je pogrešan put, poručio je austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe uoči posete Beogradu.
Štrahe: Priznanje Kosova jedino je stvar Srbije
Hajnc-Kristijan Štrahe (Foto The times of Istrael)

"Mislim da je priznanje Kosova jedino stvar Srbije. Pritiskati zemlju zbog toga bio bi pogrešan put. Austrija bi trebalo da tu kao neutralna zemlja ima ulogu posrednika", rekao je Štrahe za "Politiku".

Štrahe je podsetio da je njegova Slobodarska partija oštro kritikovala austrijsko priznanje Kosova, ali da je to sad činjenica koja se više ne može menjati.

Austrijski vicekancelar je rekao da se nada da je, u okviru Briselskog dijaloga između Beograda i Prištine, moguć kompromis.

Ističući da je Srbija bez sumnje jedan od najvažnijih zemalja u regionu i garant mira i stabilnosti, Štrahe navodi da se naša zemlja u pogledu članstva u EU nalazi na veoma dobrom putu.

"Želimo da na Zapadnom Balkanu unapređujemo pomirenje, demokratiju, blagostanje i stabilnost. Najbolje sredstvo za to je proces pristupanja EU. I u našem je interesu da Srbija ima konkretnu i verodostojnu perspektivu u pogledu pristupanja EU", smatra Štrahe.

Prema njegovim rečima, pravo na samoopredeljenje severa Kosova ili autonomija bi bili poželjno.

"Ali za to su, nažalost, svakako potrebni dugi i komplikovani pregovori. Čini mi se da je Priština po tom pitanju vrlo neuviđavna", kazao je Štrahe, koji će se sutra sastati sa Ivicom Dačićem, srpskim šefom diplomatije.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021