Vesti
Politika

“Strah od strukture zasnovane na zločinu”

Stvaranje vojske Kosova je samo još jedan zid nepoverenja između Srba i Albanaca, smatra novinar Živojin Rakočević. “Strah je isti kao 1998. i 1999. godine od OVK koja se sada legalizovala”, kaže Rakočević za RTV Kim.
“Strah od strukture zasnovane na zločinu”
Živojin Rakočević (Foto Kim)

Usvajanje tri nacrta zakona u Skupštini Kosova kojim se predviđa transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku, izazvalo je zabrinutost kod Srba, posebno južno od Ibra. Srbi veruju da Kosovu nije potrebna nova oružana formacija, s obzirom da o bezbednosti brine KFOR. Zato je, smatra Rakočević, vojska potpuna besmislica.

“Sve ratove je za Kosovo dobio NATO i dobili su drugi. Ovo je sada jedna iluzija kojom se obmanjuje unutrašnja javnost na Kosovu da će formiranjem vojske Kosova oni moći da se brane i da će imati više samostalnosti. Naprotiv, formiranjem vojske Kosova povećaće se troškovi, povećaće se strahovi i apsolutna moć Hašima Tačija, a ratne strukture nastoje da legalizuju te svoje romantičarske snove iz sukoba 1999. godine".

Po njegovim rečima, “formiranje vojske Kosova je put u samoubistvo lokalnog stanovnišva” kojem se pruža se iluzija da ono o nečemu odlučuje, a da zapravo vojska služi da dodatno kontroliše sve poluge moći na Kosovu.

Strah od vojske kod Srba postoji i isti je kao 1998. i 1999. godine od OVK, kaže Rakočević za RTV Kim.

“Strah postoji zato što je srce te strukture zasnovano na zločinu i srce te strukture je usmereno upravo protiv Srba, protiv njihovih sadašnjih sredina, protiv njihovih dostignuća u kulturi i duhovnosti i prosto vi tu nemate apsolutno nikakvog poverenja. To je još jedan zid u nepoverenju između Srba i Albanaca”.

Najveći broj pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova čine Albanci. Među njima su i članovi drugih nacionalnosti, pa i Srbi. Međutim, tokom ove godine više desetina Srba napustilo je ovu formaciju, navodno zbog pritisaka vlasti u Beogradu.

“Ima ljudi koji, iz različitih razloga, najčešće sirotinje, koja nema kud i pristaje na to parče hleba. Verovatno je to najteže parče hleba koje jedu Srbi na Kosovu i Metohiji. To je jedna teška muka koja je pritisla te ljude. Uostalom, treba voditi računa o tome da se između žrtve i dželata nekada razvije jako komplikovan i čudan odnos”.

U ovom slučaju je to upravo odnos između žrtve i dželata, kazao je Rakočević.

 Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021