Stoltenberg upozorio Haradinaja da nije vreme za transformaciju KBS-a

U telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je istakao posvećenosti Vlade Kosova u procesu transformacije KBS-a. Stoltenberg je, međutim, ponovio da nije vreme za formiranje vojske.

Podeli ovaj članak sa:
 • Jens Stoltenberg (Foto VOA)

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Haradinaj je tokom razgovora uveravao Stoltenberga da će transformacija KSB-a biti transparentna i u bliskoj saradnji sa NATO-om, da će te snage biti profesionalne, multietnička i kredibilna vojska, koja će služi svim građanima Kosova.

„Ova suverena odluka Kosova, o kojoj će se glasati 14. decembra, u sebi sadrži viziju i volju građana Kosova da sačuvaju i štite zapadne vrednosti. KSB će doprineti miru i stabilnosti u regionu i šire. Kosovske institucije će se osigurati da nastave blisku saradnju sa KFOR-om i NATO-om, jer imamo iste zabrinutosti bezbednosti, interese i vrednosti ”, rekao je premijer Haradinaj.

Međutim, kako prenose mediji, Stoltenberg je ponovio Haradinaju ono što je juče rekao nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a na Zapadnom Balkanu.

“Naglasio sam da takav potez dolazi u loše vreme, da ide protiv saveta mnogih NATO saveznika i može da ima negativne reperkusije na izglede Kosova za evroatlantske integracije. Ponovio sam da će, ukoliko mandat Kosovskih snaga bezbednosti bude evolurao, NATO morati da ispita nivo našeg angažmana sa Kosovskim snagama sigurnosti”, istakao je Stoltenberg.

Stoltenberg je naglasio bi Beograd i Priština trebalo da pokažu smirenost i uzdržavanje i izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili radnje.

Generalni sekretar NATO-a je danas razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ostale vesti

 • Demonstranti u Prištini traže ostavku Brovine

  Demonstranti u Prištini traže ostavku Brovine

  U Prištini je održan protestni marš pod nazivom "Tretiraj me dostojanstveno", a učesnici su zahtevali, između ostalog, ostavku poslanice Fljore Brovine zbog objavljivanja fotografije navodnog seksualnog nasilja na Kosovu.

 • Na Gizimestanu osnovan Savez za Kosovo i Metohiju

  Na Gizimestanu osnovan Savez za Kosovo i Metohiju

  Savez za Kosovo i Metohiju kao ogranak Saveza za Srbiju formiran je danas na Gazimestanu. Kratko je održana osnivačka skupština na kojoj su se obratili predsedavajući SZS Borko Stefanović, ali i Dragan Đilas, Slaviša Ristić, Rada Trajković, kao i poslanici Dveri i Nove stranke. Predsedniku Dveri Bošku Obradoviću nije dozvoljen dolazak na Kosovo. 

 • Gračanica: Protest zbog osnivanja Saveza za KiM

  Gračanica: Protest zbog osnivanja Saveza za KiM

  Više stotina Srba sa centralnog Kosova, uglavnom zaposlenih u institucijama Republike Srbije, odnosno u privremenim organima koji funkcionišu na centralnom Kosovu i zaposleni iz opštine Gračanica, okupili su se ispred Doma kulture u Gračanici u znak protesta zbog najavljene osnivačke skupštine Saveza za Kosovo i Metohiju, čije je zvanično formiranje zakazano za danas u podne.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane