Stoltenberg upozorio Haradinaja da nije vreme za transformaciju KBS-a

U telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je istakao posvećenosti Vlade Kosova u procesu transformacije KBS-a. Stoltenberg je, međutim, ponovio da nije vreme za formiranje vojske.

Podeli ovaj članak sa:
  • Jens Stoltenberg (Foto VOA)

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Haradinaj je tokom razgovora uveravao Stoltenberga da će transformacija KSB-a biti transparentna i u bliskoj saradnji sa NATO-om, da će te snage biti profesionalne, multietnička i kredibilna vojska, koja će služi svim građanima Kosova.

„Ova suverena odluka Kosova, o kojoj će se glasati 14. decembra, u sebi sadrži viziju i volju građana Kosova da sačuvaju i štite zapadne vrednosti. KSB će doprineti miru i stabilnosti u regionu i šire. Kosovske institucije će se osigurati da nastave blisku saradnju sa KFOR-om i NATO-om, jer imamo iste zabrinutosti bezbednosti, interese i vrednosti ”, rekao je premijer Haradinaj.

Međutim, kako prenose mediji, Stoltenberg je ponovio Haradinaju ono što je juče rekao nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a na Zapadnom Balkanu.

“Naglasio sam da takav potez dolazi u loše vreme, da ide protiv saveta mnogih NATO saveznika i može da ima negativne reperkusije na izglede Kosova za evroatlantske integracije. Ponovio sam da će, ukoliko mandat Kosovskih snaga bezbednosti bude evolurao, NATO morati da ispita nivo našeg angažmana sa Kosovskim snagama sigurnosti”, istakao je Stoltenberg.

Stoltenberg je naglasio bi Beograd i Priština trebalo da pokažu smirenost i uzdržavanje i izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili radnje.

Generalni sekretar NATO-a je danas razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane