Stoltenberg upozorio Haradinaja da nije vreme za transformaciju KBS-a

U telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je istakao posvećenosti Vlade Kosova u procesu transformacije KBS-a. Stoltenberg je, međutim, ponovio da nije vreme za formiranje vojske.

Podeli ovaj članak sa:
 • Jens Stoltenberg (Foto VOA)

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Haradinaj je tokom razgovora uveravao Stoltenberga da će transformacija KSB-a biti transparentna i u bliskoj saradnji sa NATO-om, da će te snage biti profesionalne, multietnička i kredibilna vojska, koja će služi svim građanima Kosova.

„Ova suverena odluka Kosova, o kojoj će se glasati 14. decembra, u sebi sadrži viziju i volju građana Kosova da sačuvaju i štite zapadne vrednosti. KSB će doprineti miru i stabilnosti u regionu i šire. Kosovske institucije će se osigurati da nastave blisku saradnju sa KFOR-om i NATO-om, jer imamo iste zabrinutosti bezbednosti, interese i vrednosti ”, rekao je premijer Haradinaj.

Međutim, kako prenose mediji, Stoltenberg je ponovio Haradinaju ono što je juče rekao nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a na Zapadnom Balkanu.

“Naglasio sam da takav potez dolazi u loše vreme, da ide protiv saveta mnogih NATO saveznika i može da ima negativne reperkusije na izglede Kosova za evroatlantske integracije. Ponovio sam da će, ukoliko mandat Kosovskih snaga bezbednosti bude evolurao, NATO morati da ispita nivo našeg angažmana sa Kosovskim snagama sigurnosti”, istakao je Stoltenberg.

Stoltenberg je naglasio bi Beograd i Priština trebalo da pokažu smirenost i uzdržavanje i izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili radnje.

Generalni sekretar NATO-a je danas razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ostale vesti

 • Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije, piše nemački dnevnik „Frankfurter rundšau“.

 • Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova i da razmisle zašto i sa kojim ciljem je formirana. Vučić je rekao da neće unapred najavljivati datum posete KiM u okviru kampanje "Budućnost Srbije", jer se nada da će pojedini problemi oko KiM biti uskoro rešeni, ali i da ne bi stvarao probleme Srbima sa albanskim vlastima.

 • Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  SAD izbrisale su predstavnike vlasti u Prištini sa mesta učesnika osam različitih programa Maršalovog centa za strateške studije u Nemačkoj, javlja prištinski dnevnik Zeri. Ova odluka Amerike posledica je odbijanja Prištine da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH.

 • Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije ne mogu biti važnije od dijaloga sa Beogradom, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, i poručio da Priština neće dozvoliti da ukidanje te mere bude uslov za nastavak tog procesa.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane