Stoltenberg: Sutra o Kosovskim bezbednosnim snagama

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će ministri odbrane članica alijanse na dvodnevnom sastanku, koji počinje sutra, razmotriti nivo podrške Kosovskim snagama bezbednosti (KSB), posle promene njihovog mandata.

Podeli ovaj članak sa:
  • Jens Stoltenberg (Foto arhiva Kim)

Neke članice smatraju da bi one trebalo da budu transformisane u vojsku, dok su druge razočarane kosovskim taksama od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i misle da KSB moraju poštovati obaveze preuzete Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sedištu NATO.

Stoltenberg je ocenio da je Kfor tokom dve decenije značajno doprineo stabilnosti na Zapadnom Balkanu, štiteći sve stanovnike Kosova i konstatovao da se "tu ništa ne menja".

Proširenje NATO-a na Zapadni Balkan je ojačalo alijansu i doprinelo stabilizaciji Zapadnog Balkana, gde su se devedesetih godina vodili ratovi i činili zločini, izjavio je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO je imao ključnu ulogu u rešavanju tih sukoba, mada u regionu i dalje postoji mnogo problema.

Stoltenberg je izrazio izuzetno zadovoljstvo što će ministri odbrane NATO na sutrašnjem sastanku prvi put pozdraviti koleginicu iz Skoplja - ministra odbrane Severne Makedonije Radmilu Šekerinsku.

Kosovska skupština usvojila je 14. decembra tri zakona: zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i zakon o ministarstvu odbrane, čime se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku.

Ime snaga nije promenjeno jer su za to potrebne izmene ustava, što nije moguće bez glasova srpskih poslanika.

Donošenjem tih zakona kosovske snage imaće 5.000 aktivnih pripadnika i 3.000 u rezervi.

Kosovo ponudilo novi protokol NATO-u, bez razlike između severa i juga

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u utorak da je Kosovo ponudilo NATO-u novi operativni protokol na Kosovu, gde se ne pravi razlika između severa i juga.

On je to izjavio na konferenciji za novinare, upitan da prokomentariše današnju izjavu Generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da „Kosovske bezbednosne snage neće ući na sever Kosova bez saglasnosti komandanta KFOR-a“.

Haradinaj je kazao da je Kosovo jedno i da zakoni važe za celu zemlju, kao što je onaj o vojsci.

"To treba da shvatimo, i predsednik, i ja, i neko drugi", kazao je Haradinaj.

„Nema više specifičnosti, sever, jug, zapad ili istok. Ima nešto što je važno a to je da Kosovo nije zainteresovano da stvori doktrinu svoje vojske i da je upotrebi protiv svog naroda. Na severu žive kosovski Srbi, oni su građani Kosova. Bog ih je dao tamo i oni su u svojim kućama. Nemaju razloga da se brine da će Vojska Kosova da se upotrebi protiv svog naroda“, kazao je Haradinaj.

On je takođe potvrdio da je u utorak održao redovni sastanak sa Američkim ambasadorom Filipom Kosnetom. Rekao je da je stav SAD po pitanju takse koja je uvedena Srbiji i BiH jasan, i da se to ponavlja na svakom sastanku. Sjedinjene Države su u nekoliko navrata tražila suspenziju ove takse.

"Ja želim da potpuno uklonim taksu, a ne samo da je suspendujem. Ali to je povezano sa priznanjem Kosova od Srbije. Moj predlog je da se ne mešaju teme. Dijalog je proces koji je počeo mnogo ranije, pre takse, i ni jednom se nije uslovljavao, i nije dobro da se uslovljava ni sada. Istovremeno, postizanje sporazuma je od interesa i za Kosovo, ali taj sporazum predviđa rešenje svi otvorenih pitanja i to sa priznanjem i stolicom u UN, a potom i, podrazumeva se, slobodnom trgovinom", kazao je Haradinaj.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane