Vesti
Politika

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa

Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Kurti i Stoltenberg (Foto AP)

On je naglasio da prisustvo međunarodnih trupa pomaže u deeskalaciji situacije. Kako je dodao, NATO može i da poveća prisustvo trupa u slučaju opasnosti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da na Kosovu postoje dve strane, na jednoj strani demokratsko Kosovo, a na drugoj, na severu, nelegalne strukture Srbije.

On je rekao da je za nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije potrebna podrška EU, NATO-a i zapadnih zemalja.

„Ako govorimo o dve strane, na jednoj imamo demokratsku državu Kosovo, profesionalnu policiju, a na drugoj strani imamo nelegalne strukture Srbije koje su se pretvorile u kriminalne bande koje su postavile barikade. Može se reći da postoje dve strane, ali one ne mogu da izgube moralni kompas. Ne možemo izbeći uspostavljene politike, mora postojati nulta tolerancija prema kriminalu i korupciji. Potrebna nam je podrška EU, NATO-a, demokratskog Zapada za demokratsku zemlju kao što je Kosovo. Znam da postoje 4 zemlje u EU koje nas nisu priznale, nije lako, ali uvek ću insistirati na onome što je ispravno i neophodno“, rekao je Kurti na konferenciji sa šefom NATO-a.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu da će Kosovo tražiti članstvo u NATO, prenosi Koha.Ostale vesti

Kurti: Prvo obostrano priznanje pa ZSO

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština moguće, ali nakon postignutog sporazuma s Beogradom o obostranom priznanju.

  • 04.02.2023
Ugljanin i Kamberi kod Kurtija, traže reciprocitet sa pravima Srba na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je predstavnike bošnjačke i albanske zajednice, koji žive u Srbiji, a koji su zatražili reciprocitet u pravima koje imaju Srbi na Kosovu.
  • 04.02.2023
KM: Uklanjaju se obeležja Novog DSS sa sedišta stranke

Sa izloga sedišta Opštinskog odbora Novog DSS-a u Kosovskoj Mitrovici uklanjaju se stranačka obeležja.

  • 04.02.2023
Đilas za konsenzus o Kosovu: Dogovor ne produžava vlast Vučića
Postizanje dogovora oko Kosova i približavanje Evropskoj uniji (EU) ne produžavaju trajanje vlasti Aleksandra Vučića, već ih naprotiv skraćuju, ocenio je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.
  • 04.02.2023
Zabranjena prodaja jestivog ulja iz Srbije na Kosovu

Tržišna inspekcija kosovskog ministarstva trgovine zabranila je privrednom dobavljaču da na Kosovu prodaje jestivo ulje iz Srbije, naloživši da taj proizvod povuče iz prodaje u roku od 15 dana. Nisu saopštili o kolikoj se količini radi, niti koji je dobavljač u pitanju.

  • 04.02.2023
"Moramo reći da je ZSO deo sistema Republike Kosovo, a zalaganje Vučića da se formira ZSO je u stvari puštanje niz vodu kosovskih Srba", kazao je u emisiji "Dogovor!?" Momčilo Trajković iz SNF-a. Aleksandar Rapajić, predstavnik civilnog društva sa severa ističe da ukoliko buduća ZSO ne bude funkcionalna, odnosno ne zaštiti Srbe od centralnih institucija u Prištini, onda ne treba ni da bude formirana. Milija Biševac ističe da građani ni posle deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma ne znaju šta je ZSO.
  • 04.02.2023