Vesti
Politika

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa

Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Kurti i Stoltenberg (Foto AP)

On je naglasio da prisustvo međunarodnih trupa pomaže u deeskalaciji situacije. Kako je dodao, NATO može i da poveća prisustvo trupa u slučaju opasnosti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da na Kosovu postoje dve strane, na jednoj strani demokratsko Kosovo, a na drugoj, na severu, nelegalne strukture Srbije.

On je rekao da je za nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije potrebna podrška EU, NATO-a i zapadnih zemalja.

„Ako govorimo o dve strane, na jednoj imamo demokratsku državu Kosovo, profesionalnu policiju, a na drugoj strani imamo nelegalne strukture Srbije koje su se pretvorile u kriminalne bande koje su postavile barikade. Može se reći da postoje dve strane, ali one ne mogu da izgube moralni kompas. Ne možemo izbeći uspostavljene politike, mora postojati nulta tolerancija prema kriminalu i korupciji. Potrebna nam je podrška EU, NATO-a, demokratskog Zapada za demokratsku zemlju kao što je Kosovo. Znam da postoje 4 zemlje u EU koje nas nisu priznale, nije lako, ali uvek ću insistirati na onome što je ispravno i neophodno“, rekao je Kurti na konferenciji sa šefom NATO-a.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu da će Kosovo tražiti članstvo u NATO, prenosi Koha.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022