Vesti
Politika

Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Jens Stoltenberg (Foto nato.int)

Kako je saopštila pres služba NATO, posle odvojenih razgovora najavljene su konferencije za novinare, u 15.30 Stoltenberga i Vučića, a u 17 sati Stoltenberga i Kurtija.

Vučić i Kurti sastaju se sa generalnim sekretarom NATO dan pre nove runde dijaloga Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, koja je najavljena za 18. avgust.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će sa Stoltenbergom razgovarati 17. avgusta zbog uloge koju NATO i KFOR imaju na Kosovu.

"To će biti dalji razgovori o uspostavljanju dobre saradnje, dobre komunikacije koja je veoma važna u kriznim momentima. Nadam se da ćemo imati dobar razgovor. Imali smo već telefonski razgovor i dogovorili smo da sednemo i o svim problemima na Kosovu, posebno na severu, razgovaramo u Briselu", rekao je on.

Govoreći o dijalogu sa Kurtijem, dan kasnije, Vučić je rekao da je „po tom pitanju veoma skeptičan da se može doći do rezultata“.

Kurti je danas rekao da "dijalog u Briselu ne treba da bude dijalog radi dijaloga, već dijalog za pravno obavezujući sporazum, za punu normalizaciju uz međusobno priznanje Srbije i Kosova".

"Ali morate da shvatite da od druge strane zavisi da li će biti dogovora, a što se mene tiče, volja i interes su neosporni i nepokolebljivi", rekao je Kurti u Prištini posle obeležavanja Dana omladine.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022