Stoltenberg: Kosovska vojska suprotna preporukama

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da namera Kosova da trasnsformiše svoje bezbednosne snage u vojsku dolazi u pogrešeno vreme, da je suprotna preporukama mnogih članica NATO-a i da može imati ozbilje posledice po evroatlantske integracije Prištine.

Podeli ovaj članak sa:
  • Jens Stoltenberg (Foto arhiva Kim)

Jens Stoltenberg kaže da su NATO ministri na sastanku razmotrili nameru Kosova da tarnsformiše Kosovske bezbednosne snage u vojsku.

"Takav korak dolazi u pogrešno vreme, suprotan je preporukama mnogih NATO saveznika i može da ima ozbiljne posledice po kosovske evroatlantske integracije", poručio je Stoltenberg.

Naglasio je da NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom.

"Ono što su sada najavili dešava se bez konsultacija NATO saveznika i drugih zemlja kao i bez inkluzivnog procesa na samom Kosovu", kaže Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je ponovio da ukoliko mandat KBS evoluira, NATO će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu.

Generalni sekretar NATO-a ocenio je i da tarife koje je Priština uvela na robu iz Srbije čine dijalog između Beograda i Prištine još težim.

"Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da se uzdrže provokativnih koraka i izjava i da načine neophodne kompromise kako bi napredovali ka boljoj budućnosti", zaključio je Stoltenberg.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane