Vesti
Politika

Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena

Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Vučić i Stoltenberg (Foto Tanjug/AP )

„NATO nastavlja da prati situaciju u regionu, Kfor ostaje fokusirana na svoj mandat u okviru Ujedinjenih nacija. Ukoliko bi stabilnost bila ugrožena, Kfor je spreman da inteveniše“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka sa Vučićem.

Generalni sekretar NATO je istakao da je konstruktivan dijalog jedini način da se reše razlike u regionu, a da je dijalog pod okriljem EU ptatforma da se nađe rešenje koje poštuje prava svih zajednica.

„Pozdravljam sledeću rundu dijaloga koja će se održatu sutra. Ohrabrujem sve strane da pokažu fleksibilnost i da budu konstruktivne“, poručio je Stoltenberg.

On je rekao da je s predsednikom Srbije razgovarao i o ratu u Ukrajini i istakao da je važno da međunarodna zajendica bude ujedinjena u protivljenju neisprovocirane akcije Rusije, kao i da svi apelujeu da se rat završi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa generalnim sekretarom NATO razgovarao o onome što se zbivalo na Kosovu i dodao da je Srbiji važna uloga Kfora. On je zahvalio Stoltenbergu što je želeo da sasluša poziciju Srbije.

„Mi ćemo nastaviti da poštujemo mandat Kfora u skladu sa međunarodnim normama, i verujem da ćemo naići na razumevanje i Stoltenberga i celog NATO. Za Srbiju su mir i stabilnost od presudnog značaja“, istakao je predsednik Srbije na konferenciji za medije.

U Briselu teški razgovori

On je kazao da će sutrašnji razgovori u Briselu s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem biti teški.

„Gotovo ni u čemu nismo saglasni, ali ćemo se držati međunarodnog prava, Briselskog sporazuma, a što se tiče naših bilaterlanih odnosa, ja sam istakao Stoltenbergu da je Srbija vojno neutralna i da se neće opredeljivati u tom blokovskom smislu“, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija želi da izbegne „svaku mogućnost da dođe do eskalacije ili sukoba. „Mi smo se ponašali odgovorno, nismo izazvali ni provokacije, ni incidente“, istakao je Vučić.

„Ono što je važno za naš narod na Kosovu i Metohiji, mi smo našu poziciju objasnili, predao sam listu upada specijalnih jedinica Prištine na sever koje su morale za to da imaju dozvolu, spisak svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo, naše je da govorimo o svojoj poziciji i učinimo sve da sačuvamo mir i stabilnost“, ponovio je još jednom Vučić.

Generalni sekretar NATO je rekao da se uloga Alijanse na Kosovu zasniva na jasnom mandatu i da je odgovornost Kfora da bude neutralni činilac koji obezbeđuje sigurnost i bezbenost svih zajednica.

„Stoga smo pažljivi … Podržavamo dijalog pod okriljem EU… Mi nećemo biti uključeni i umešani, mi ćemo biti neutralan činilac“, naglasio je Stoltenberg.

Vučić je istakao da srpska vojska i policija nisu nijednog trenutka prešle administrativnu liniju.

„Ja sam zahvalan NATO-u što nije izlazio sa neistinama. Srbiji nisu potrebne bilo čije ratne baze, Srbija je vojno neutralna, želi sama da obezbeđuje svoje nebo, svoj mir“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o spominjanju otvaranja ruske vojne baze u Srbiji.

Stoltenberg je kazao da uvek postoji rizik od eskalacije sukoba, zbog čega je, kako je istakao, važno da se održavaju sastanci poput ovih danas i sutra.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022