Vesti
Politika

Stoltenberg: Kfor relaksira zonu odgovornosti sa Srbijom

Kfor je od danas ukinuo ograničenja koja su važila za delove vazdušnog prostora Srbije, a koja su uvedena 1999. godine.
Stoltenberg: Kfor relaksira zonu odgovornosti sa Srbijom
Stoltenberg i Vučić (Foto Tanjug)

Ovu vest je danas u Beograd doneo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je na pres konferenciji nakon razgovora sa srpskim premijerom rekao da od danas Kfor u potpunosti relaksira zonu bezbednosti, te ukida ograničenja koja su bila uvedena 1999.godine.

To je, dodao je, konkretan izraz odnosa NATO i Srbije.

Ograničenja, koja su važila za delove srpskog vazdušnog prostora više ne postoje, naglasio je Stoltemberg dodajući da to znači punu integraciju Srbije u vazdužni prostor Evrope.

Prema Stoltenbergu odluka je doneta na osnovu posvećenosti Srbije normalizaciji odnosa sa Prištinom.

On je ukazao da je više godina prošlo od kada je generalni sekretar NATO posetio Srbiju i dodao da zna da postoje "snažna osećanja" u Srbiji u vezi vojne alijanse.

"Naša intervencija 1999. nije bila protiv sprskog naroda, već se radilo o zaustavljanju neprihvatljivih radnji Miloševićevog režima. Intervencija NATO okončala je više godine ratova na Balkanu. Tokom intervencije smo preduzeli sve da sprečimo gubitak nevinih života, i svaki izgubljeni život civila bio je tragedija za čim duboko žalimo", podvukao je Stoltenberg.

On je izjavio saučešće porodicama na obe strane sukoba i svima koji su izgubili voljene.

"Danas sam ovde u vezi novog početka odnosa NATO i Srbije. Ovo je za nas važnije nego ikada, jer smo suočeni sam mnogim zajedničkim izazovima", naglasio je Stoltenberg, ističući da je saradnja od obostrane koristi.

Podsetio je da plan partnerstva nudi mnoge mogućnosti saradnje i da je NATO spreman da pokrene novi fond da pomogne Srbiji da uništi 200 tona viška municije.

Stoltenberg je ponovivši da je saradnja korisna za obe strane, rekao da je naučio koliko su bliski odnosi građana u Norveškoj i Srbiji i da oseća ličnu povezanost sa Srbijom.

On je podsetio da je proveo detinjstvo u Beogradu, gde je pojeo prvi sladoled na Kalemegdanu i igrao s vršnjacima "ringe, ringe, raja".

Kao generalni sekretar NATO, kazao je da duboko veruje u potencijale odnosa vojne alijanse i Srbije, poštujući politiku neutralnosti, te da se raduje razvoju odnosa i političkoj i praktičnoj saradnji NATO i Srbije.

Za Srbiju je kazao da igra važnu ulogu u izgradnji bezbednosti na Balkanu i širom sveta, kao i što pruža dobrodošlicu hiljadama izbeglica, ali i predsedavanjem OEBS-u i slanju vojnika u misije UN i EU.

Takođe, istakao je da je dijalog Beograda i Prištine veoma bitan za sve nas, te je ohrabrio nastavak.

Dijalog, prema njegovim rečima, je jedini put za napredak, i pozdravio je važne korake koji su postignuti u pospešivanju saradnje Srbije sa susedima.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021