Vesti
Politika

Stoltenberg: KFOR nastavlja misiju na Kosovu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarao je u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o aranžmanu za deeskalaciju tenzija na severu Kosova i saopštio da "NATO i EU imaju zajednički interes za trajno političko rešenje u regionu".
Stoltenberg: KFOR nastavlja misiju na Kosovu
Miroslav Lajčak i Jens Stoltenberg (Foto Tviter@Jens Stoltenberg)

„Misija Kfora, pod vođstvom NATO, nastaviće da osigurava bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja. NATO i EU imaju zajednički interes za trajno političko rešenje u regionu“, objavio je Stoltenberg na Tviteru uz fotografiju sa sastanka sa Lajčakom.

 

 

NATO je juče, po postizanju sporazuma, saopštio da će misija Kfor igrati fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju njegove efikasne primene.

Beograd i Priština postigli su 30. septembra sporazum o deeskalaciji i daljim koracima u rešavanju krize na severu Kosova koji predviđa da se specijalne jedinice kosovske policije 2. oktobra povuku sa prelaza Jarinje i Brnjak i da istovremeno budu uklonjene i barikade kosovskih Srba.

KFOR će rasporediti svoje snage na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka simultane akcije i ostaće tamo dve sedmice, dok a od 4. oktobra, kao privremena mera, primenjivaće se režim nalepnica na tablicama dok se ne dodje do trajnog rešenja.

Predviđeno je i formiranje Radne grupe sa predstavnicima Evropske unije, Beograda i Prištine, čiji će cilj biti pronalaženje stalnog rešenja za pitanje registarskih tablica.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

  • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
  • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 01.07.2022