Vesti
Politika

Stoltenberg: KFOR nastavlja misiju na Kosovu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarao je u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o aranžmanu za deeskalaciju tenzija na severu Kosova i saopštio da "NATO i EU imaju zajednički interes za trajno političko rešenje u regionu".
Stoltenberg: KFOR nastavlja misiju na Kosovu
Miroslav Lajčak i Jens Stoltenberg (Foto Tviter@Jens Stoltenberg)

„Misija Kfora, pod vođstvom NATO, nastaviće da osigurava bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja. NATO i EU imaju zajednički interes za trajno političko rešenje u regionu“, objavio je Stoltenberg na Tviteru uz fotografiju sa sastanka sa Lajčakom.

 

 

NATO je juče, po postizanju sporazuma, saopštio da će misija Kfor igrati fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju njegove efikasne primene.

Beograd i Priština postigli su 30. septembra sporazum o deeskalaciji i daljim koracima u rešavanju krize na severu Kosova koji predviđa da se specijalne jedinice kosovske policije 2. oktobra povuku sa prelaza Jarinje i Brnjak i da istovremeno budu uklonjene i barikade kosovskih Srba.

KFOR će rasporediti svoje snage na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka simultane akcije i ostaće tamo dve sedmice, dok a od 4. oktobra, kao privremena mera, primenjivaće se režim nalepnica na tablicama dok se ne dodje do trajnog rešenja.

Predviđeno je i formiranje Radne grupe sa predstavnicima Evropske unije, Beograda i Prištine, čiji će cilj biti pronalaženje stalnog rešenja za pitanje registarskih tablica.Ostale vesti

Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021
Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021
Branimir Stojanović: Čestitam, ali naša borba traje!
Kanditat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović  koji je na oktobarskim loklanim izborima izgubio od Ljiljane Šubarić, čestitao je novoj predsednici opštine i odbornicima stupanje na dužnost. Podsetio ih je, međtuim, na veliku obavezu i odgovornost, ali i da "borba još uvek traje".
  • 30.11.2021
Milošević preuzeo dužnost predsednika opštine Novo Brdo

Novoizabrani predsednik opštine Novo Brdo Saša Milošević, ali i odbornici izabrani na lokalnim izborima održanim 17.oktobra, danas su stupili na dužnost.

  • 30.11.2021
Ljiljana Šubarić: Učiniću sve da dužnost obavljam časno i pošteno
Po polaganju zakletve i preuzimanju dužnosti predsednice Opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić je poručila da će biti predsednica svih građana, bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Ipak, naglasila je da će voditi politiku Srpske liste.
  • 30.11.2021