Vesti
Politika

Stojanović: ZSO uz pomoć pritiska Evropske unije

“Kao što smo već videli, tek nakon pritiska Evropske unije počinje ponovo da se priča o Zajednici srpskih opština, kaže zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović.
Stojanović: ZSO uz pomoć pritiska Evropske unije
Branimir Stojanović (Foto Kim)

Stojanović je govoreći o tome dokle se stiglo u formiranju Zajednice srpskih opština rekao da Priština treba da otkoči taj proces.

“Očigledno je da je potreban dodatan pritisak Evropske unije, koji smo i videli. Tek nakon tog pritiska počinje ponovo da se priča u Prištini o Zajednici srpskih opština. Verujem da će se taj pritisak nastaviti i da će doći do konkretnih koraka”, rekao je Stojanović.

Kada je u pitanju statut ZSO-a, kaže da ih je u ovom trenutku najmanje dva.

“Jedan koji mi nosimo u glavama i u srcu, a drugi koji se piše možda negde na nekom drugom mestu. Statut koji će biti važeći biće izmađu ta dva”, kaže Stojanović i dodaje da je zbog toga važan pritisak Evropske unije.

Stojanović je rekao i da bi mnogi želeli da prekinu sve što se u Briselu dešava “nezadovoljni time što vide da će Srbi ovde preživeti i opstati”.

“To nije ni prvi ni poslednji put da neko želi da sprovodi politiku da Srbi nestaju odavde. Mi na to nećemo pristati. Naša je obaveza da istrajemo u svojim zahtevima i pravu da ovde opstanemo i preživimo”, zaključuje zamenik kosovskog premijera.Ostale vesti

Stejt department: Stav o ZSO jasan, ne možemo da komentarišemo navodne diplomatske prepiske
Stejt department ne može da komentariše navodnu diplomatsku prepisku, ali američki stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO) na Kosovu je jasan, navodi se u odgovoru Glasu Amerike, povodom pisanja pojedinih srpskih medija o navodnoj blokadi članstva Kosova u Savetu Evrope – dok vlasti te države ne usvoje konstruktivniji stav o ZSO.
  • 31.01.2023
Gervala: Odbaciti modele ZSO koji dozvoljavaju Srbiji da narušava suverenitet Kosova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da svaki model ZSO koji dozvoljava Srbiji da narušava suverenitet Kosova treba odbaciti.

  • 31.01.2023
Brnabić: Nije mi jasno zašto se ’’Fridrih Ebert’’ bavi osnivanjem ZSO
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije videla nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM koji je uradila Fondacija "Fridrih Ebert", ali da joj nije jasno zašto se oni bave osnivanjem ZSO jer, kako je istakla, zna se čiji je to posao – Upravljačkog tima.
  • 31.01.2023
Srpska lista: Srbi žele ZSO

Debati o ZSO, njenom formiranju, nadležnostima, funkcionisanju i izazovima, održanoj u ambasadi SAD u Prištini prisustvovali su i predstavnici Srpske liste.

  • 31.01.2023
Vučić s Dodikom razgovarao o zapadnim inicijativama oko Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o zapadnim inicijativama vezanim za Kosovo.

  • 31.01.2023
DPK pozitivno ocenjuje inicijativu Hovenijera

Predstavnici Demokratske partije Kosova ocenjuju pozitivnim pozitivno poziv ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hoveniera za zajednički sastanak o formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

  • 31.01.2023