Vesti
Politika

Stojanović predstavio "Naš plan"

Kancelarija zamenika premijera Kosova predstavila je danas izveštaj "Naš plan" koji ukazuje na probleme i i njihova moguća rešenja u većinski srpskim opštinama na Kosovu, ali i onima u kojima su Srbi manjina.
Stojanović predstavio
Sa predstavljanja izveštaja (Foto Kim)

Izveštaj je predstavio zamenik premijera Branimir Stojanović koji je najpre detaljno govorio o problemima u svakoj oblasti, počevši od infrastrukture, bezbednosti, poljoprivrede, obrazovanja, preko medija do kulture i sporta.

"Prepoznali smo sve oblasti, probleme, i na osnovu toga preporučili mehanizam kako da dalje delujemo. Napravili smo stalne radne grupe koje će za svaku oblast dalje unapređivati plan, tako da ćemo imati ljude koji su specijalisti za određene poslove", kazao je Stojanović.

Napravljena je i računarska aplikacija koja će služiti da se sakupe projekti sa terena kao bi donatori na Kosovu mogli lakše i jednostavnije da imaju uvid u ponuđeno.

Da se ne treba oslanjati samo na budžetska sredstva, koja su ograničena, smatra i ministar administracije i lokalne samouprave Ljubomir Marić. On ističe da je puno drugih investitora koje treba usmeriti ka infrastrukturi i poljoprivredi.

"Ono što postoji na terenu moramo da stavimo u koordinaciju, da se sve sumira na jednom mestu i da se odrede prioriteti. Shodno tome, valja pripremiti projektnu dokumentaciju, jer postoje brojni fondovi koji nisu iskorišćeni", rekao je Marić.

U prikupljanju podataka za izveštaj "Naš plan" učestvovali su predstavnici opština, privremenih organa, članovi nevladinog sektora.

"Mislim da je ovo početni korak. Ima mnogo dobrih ideja, ima mnogo inicijativa. Bitno je da su svi akteri uključeni u ovaj poces i nadam se da će rezultirati pozitivnim primerima i određenim projektima koji će imati direktan uticaj na život stanovnika", rekao je Miloš Milovanović iz Centra za orijentaciju društva.

"Metohija je u velikom poblemu. Očekujemo da se malo više pažnje posveti nama. Konkretno, mislim na Goraždevac, Osojane i deo Kline, gde se ljudi bave poljoprivredom. Da bi opstali potrebno je da se njihovi proizvodi negde plasiraju i mislim da će nam ovaj plan u tome pomoći", rekao je predsednik Privremenog organa Opštine Peć Miloš Dimitrijević.

Prezentaciji u Domu kulture u Gračanici prisustvovali su brojni ambasadori na Kosovu, srpski ministri u Vladi Kosova, predstavnici civilnog sektora i zainteresovani građani.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023