Vesti
Politika

Stojanović: O narednim koracima i sa premijerom Srbije

Zamenik premijera Branimir Stojanović rekao je, nakon konferencije Ise Mustafe i izjave da ministar Aleksandar Jablanović više nije u Vladi Kosova, da će se GI Srpska o budućim koracima konsultovati i s premijerom Sribije Aleksandrom Vučićem.

Stojanović: O narednim koracima i sa premijerom Srbije
Branimir Stojanović (Foto KIM arhiva)

"U naredna dva tri dana ćemo se konsultovati sa svima koji su stvarali GI Srpska, u ime kojih smo mi po volji naših birača u institucijama Kosova", rekao je Stojanović agenciji Beta pošto je premijer Kosova Isa Mustafa izjavio da Jablanović, koji je lider GI Srpka, nije više u Vladi.

Stojanović je dodao da će predstavici GI Srpska o smenjivanju Jablanovića razgovarati s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Nakon svih konsultacija Srpska će doneti odluku kako će postupiti u vezi te odluke", rekao je Stojanović i dodao da se svi predstavnici Srpske u Skupštini Kosova nisu složili s tim da Jablanović ode iz Vlade Kosova.

Opozicija i građani Kosova su od premijera Mustafe zahtevali izbacivanje Jablanovića iz Vlade jer je početkom januara Albance iz Đakovice nazvao "divljacima" pošto su napali raseljene Srbe koji su na Božić pokušali da posete taj grad. Jablanović se zbog svoje izjave više puta izvinio uz objašnjenje da je "divljacima" nazvao učesnike protesta koji su kamenjem gađali autobus s raseljenim Srbima, kako bi ih sprečili da uđu u Đakovicu i unesu badnjak u crkvu, a ne majke Đakovice čiji su članovi familija ubjeni i nestali tokom rata.

Tokom nasilnih demonstracija koje je opozicija nedavno predvodila širom Kosova, između ostalog je zahtevano i smenjivanje Jablanovića.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020