Vesti
Politika

Stjuart Pič razočaran što je Kosovo ’’odbilo predlog za olakšavanje glasanja’’

Specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je da je razočaran time što su prištinske vlasti odbile "predlog o kompromisnom rešenju u cilju olakšavanja glasanja za kosovske Srbe na teritoriji Kosova tokom predstojećih izbora u Srbiji".
Stjuart Pič razočaran što je Kosovo ’’odbilo predlog za olakšavanje glasanja’’
Ser Stjuart Pič (Foto Bi-Bi-Si njuz na srpskom)

"Iako je jasno da Kosovo ima suvereno pravo da odluči da li će se takvo glasanje održati, neiskorišćavanje prilike za postizanje praktičnog rešenja ponuđenog u ovom slučaju, dovodi u pitanje posvećenost Kosova osnovnim vrednostima inkluzivnosti i demokratskog prava za sve građane koji tamo žive", rekao je Pič u intervjuu za podgoričke "Vijesti".

Na pitanje koje rešenje vidi kao najizvesnije u sporu Beograda i Prištine o statusu Kosova, nekadašnji komandant vazdušnih snaga Kfora kaže da se ono može postići samo kroz dijalog, prenosi Tanjug.

"Postoji samo jedan put da Srbija i Kosovo postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a to je kroz dijalog u kojem posreduje EU. Ujedinjeno Kraljevstvo sve vreme podržava ovaj proces i ja lično, kao izaslanik, blisko sarađujem sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, koji je zadužen za dijalog", rekao je Pič.

Kako je dodao, dve strane moraju sarađivati kako bi postigle sveobuhvatan, konačan, pravno obavezujući i održiv dogovor, koji je, kaže, ujedno prihvatljiv i međunarodnoj zajednici.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", on je rekao da Britanija podržava inicijative koje za cilj imaju podršku regionalnoj saradnji, ekonomskoj integraciji i otvorenim tržištima.

"Važno je da novi procesi dopunjavaju postojeće inicijative umesto da se s njima kose, kao i da budu inkluzivni i otvoreni za svih šest zemalja Zapadnog Balkana, pod jednakim uslovima", rekao je Pič.

Ujedinjenije tržišta će, kako je istakao, imati pozitivan uticaj na ekonomski razvoj regiona i učiniće ga privlačnijim za strane investicije.

"Inicijativa za zajedničko regionalno tržište je mehanizam od suštinske važnosti za dalju regionalnu ekonomsku integraciju, koja ide ruku pod ruku s evropskom perspektivom regiona", rekao je Pič.Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022