Vesti
Politika

Štimlje: Hovenijer podsetio kosovske lidere na citat iz „Deklaracije o nezavisnosti Kosova“

„Neka niko ne zaboravi ili negira šta se ovde desilo, ili zašto su SAD i naši saveznici stali u odbranu naroda Kosova“, kazao je na obeležavanju godišnjice Račka u Štimlju, novi američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer. Događaji u selu Račak, u opštini Štimlje, tokom noći između 14. i 15. januara 1999. godine, oko kojih ima neslaganja između srpske strane, na jednoj, i zvanične Prištine i najvećeg dela međunarodne zajednice, na drugoj strani, su bili povod za NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.
Štimlje: Hovenijer podsetio kosovske lidere na citat iz „Deklaracije o nezavisnosti Kosova“
Ambasador Džef Hovenijer u Štimlju (Foto Tviter@USAmbKosovo)

„Masakr u Račku“ je centralna vest u kosovskim medijima danas. Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, zajedno sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom obišla je već ovo mesto, gde su kosovske vlasti napravile spomen kompleks.

U društvu najviših kosovskih zvaničnika bio je i američki ambasador.

„Dobro se sećam tog dana. Kao službenik u Misiji SAD-a pri OEBS-u koji je bio odgovoran za Kosovo u to vreme, primio sam poziv od tadašnjeg šefa Kosovske verifikacione misije ambasadora Vilijema Vokera neposredno nakon što je napustio to poprište užasa, i već bio fokusiran na svoje preporuke koje je imao za OEBS kao odgovor na to brutalno ubistvo bespomoćnih civila“, naveo je Hovenijer.

SAD su sa svojim NATO saveznicima, naveo je dalje, „kao odgovor na ovaj i druge zločine“ delovale kako bi „zaštite bespomoćne civile u ime mira, slobode i stabilnosti“.

„Ovi ciljevi odražavaju američke i zapadne vrednosti kojih se snažno držimo. Verujemo da svi ljudi, bez obzira na etničku ili versku pripadnost, zaslužuju dostojanstvo da žive u slobodi i sigurnosti“, kazao je Hovenijer ističući dalje:

„Svesni smo pokušaja da se ponovo napiše dobro dokumentovana istorija ovog masakra i da se umanje ili lažno predstave činjenice o ovim zločinima. Dozvolite mi da budem jasan u vezi sa posvećenošću Sjedinjenih Država istini. Kao što je tada rekao predsednik Klinton, sada ponovo potvrđujemo: ‘Ovo je bio nameran i indiskriminišući čin ubistva koji je osmišljen da poseje strah među narodom Kosova“.

Ambasador tvrdi da negiranje ovih incidenata i veličanje ratnih zločina obeščašćuje sećanje na mrtve, ponovo otvara rane preživelima i vraća napore da region krene ka demokratskoj konsolidaciji i punoj evroatlantskoj integraciji.

„Mir i pravda dolaze iz jasnog priznanja prošlih zločina. Ovo je od vitalnog značaja kako bi se osiguralo da se ovi gnusni zločini nikada više ne ponove. Ali prepoznavanje istine iz prošlosti samo je prvi korak ka pravdi“, takođe je u govoru pred kosovskim liderima naveo Hovenijer.

On je 23-godišnjicu Račka povezao i sa rođendanom Martina Lutera Kinga.

Opisujući ga kao jednog od najvećih lidera SAD-a i zagovornika pravde i pomirenja, Hovenijer smatra da je „prikladno“ da se na današnji dan, takođe razmotre Luterove reči i nasleđe koje se tiče praštanja, pomirenja, negovanju različitosti umesto osvete i toga da će bilo koja nepravda uvek biti pretnja pravdi.

Podsetio je na to da je upravo King pretrpeo nepravdu, gubitak i da je tokom svoje borbe za unapređenje ljudskih prava, bio fizički napadan, marginalizovan, na kraju i ubijen.

„Ipak, čak i dok je čamio u zatvoru u Alabami zbog mirnog protesta protiv rasizma i rasne segregacije, pisao je o pravdi i pomirenju – krajnjem cilju ne samo jednakosti, već i zajedničkoj sudbini. U svom čuvenom ‘Pismu iz zatvora u Birmingemu’, napisao je ove transcendentne reči: ‘Nepravda je svuda pretnja pravdi’“, kazao je on i dodao:

„Dr King nas je sve pozvao na akciju, potvrđujući da imamo moć da promovišemo pozitivne promene, napominjući da se ljudski napredak nikada ne kotrlja na točkovima neizbežnosti. Ali on nas je takođe pozvao da se setimo glavne stvari – ne odmazde, već pomirenja. Ponavljam njegove reči – snažan podsetnik za sve nas: Naš krajnji cilj mora biti stvaranje voljene zajednice".

Svoj govor prd kosovskim liderima u Štimlju američki ambasador završio je citatom iz kosovske „Deklaracije od nezavisnosti“ od 17. februara 2008, kao „vodiču kako najbolje odati počast tragičnim žrtvama“ u Račku.

„Posvećeni suočavanju sa bolnim nasleđem nedavne prošlosti u duhu pomirenja i praštanja. Posvećeni zaštiti, promovisanju i poštovanju različitosti naših ljudi.”

Neslaganje o događajima u Račku

Podsetimo, događaji u selu Račak, u opštini Štimlje, 15. januara 1999. godine, oko kojih i danas postoji neslaganje između srpske strane, na jednoj, i zvanične Prištine i najvećeg dela međunarodne zajednice, na drugoj strani, su bili povod za NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.

Srpska strana insistira na tome da su tvrdnje o "masakru nad civilima" u Račku potpuna neistina i da je reč o sukobu sa pripadnicima OVK.

Vulin: Snima se "Dosije Kosovo"

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je "Račak strašna i velika laž" koja je poslužila kao opravdanje za početak NATO agresije na SR Jugoslavije, najavljujući da će MUP sa Radio-televizijom Srbije snimiti serijal filmova "Dosije Kosovo", u kojima će sve biti dokumentovano.

Vulin je, u jutarnjem programu televizije Hepi, povodom godišnjice događaja u Račku 1999. godine, istakao da deca moraju da znaju da nemaju razloga da se stide svojih očeva i dedova.

Prema njegovim rečima, 2015. godine je pokušano da se donese rezolucija u Savetu bezbednosti, kojom su Srbi trebalo da budu proglašeni za jedini genocidan narod u istoriji civilizacije.

Posle dva svetska rata trebalo je da Srbi budu proglašeni za genocidni narod. Rusija je stavila veto u Savetu bezbednosti i naša deca neće učiti tu strašnu glupost, poručio je Vulin, saopštio je MUP Srbije.Ostale vesti

’’Drastične restrikcije ili povećanje cena’’
Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli je na vanrednoj sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o energetskoj krizi rekla da Kosovo nema dovoljno kapaciteta da proizvodi količinu struje koju troši, posebno tokom zime.
  • 24.01.2022
Skijališta Srbije: Za sve o Ski centru Brezovica kontaktirajte Kancelariju za KiM
"Molimo Vas da za sva pitanja vezano za Ski centar Brezovica kontaktirate Кancelariju za Кosovo i Metohiju", odovoreno je nakon pet dana iz JP Skijališta Srbije na upit RTV Kim.
  • 24.01.2022
Kurti: Struja jeftina da veliki broj građana ne zna koliko plaća
Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravlja o energetskoj krizi na Kosovu da je cena električneenergije toliko niska da, prema njegovim rečima, veliki broj građana ne zna koliko plaća struju, prenosi Ekonomia onlajn.
  • 24.01.2022
Kusari-Ljilja: Nema povratka tradicionalnoj organizaciji srpskih izbora
Šefica poslaničke grupe vladajućeg pokreta "Samoopredeljenje" Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je da na Kosovu ne treba dozvoliti organizaciju izbora koje 3. aprila organizuju vlasti u Beogradu, najavljujući primenu nedavne prakse kada je skupština u Prištini zabranila organizaciju referenduma u srpskim sredinama.
  • 24.01.2022
Poslanik SNS-a praznoj sali za konferencije: Izvolite, ako imate pitanje
Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimimr Orlić je održao konferenciju za medije u sedištu stranke u Beogradu na kojoj je govorio kako "opozicione stranke planiraju izbornu krađu u aprilu, uz izazivanje haosa i krvorpolića, zahvaljujući pripremljenim lažima". Ono što je obeležilo tu konferenciju poslanika Orlića je što se, sem Tanjuga koji je uživo prenosio, nije pojavila nijedna novinarska ekipa, što se može videti na snimku.
  • 24.01.2022
I Skoplje traži od Kosova da preispita nove antikovid mere
Ministar zdravlje Severne Makedonije Bekim Salji zatražio je od kosovskog kolege Rifata Latifija da se preispitaju nove poštrene antikovid mere za ulazak na Kosovo i da se nađe drugi način zaštite, koji ne sprečava slobodno kretanje.
  • 23.01.2022