Vesti
Politika

Stigle dve grupe Avganistanaca, danas se očekuje dolazak treće

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalj Svećlja, rekao je da je Vlada Kosova donela odluku o privremenoj zaštiti državljana Avganistana koji su pomagali Sjedinjenim Državama.
Stigle dve grupe Avganistanaca, danas se očekuje dolazak treće
Dolazak Avganistanaca na Kosovo (Foto Rojters)

On je kazao da su dve grupe državljana Avganistana već stigle. Prema njegovim rečima, poslednja je stigla sinoć nakon ponoći, gde je 113 državljana Avganistana, saradnika NATO-a, zajedno sa svojim porodicama došlo, koji su procesuirani prema zakonima Kosova i smešteni u bivši kamp ‘Bechtel Enkas’.

Svećlja je rekao da će danas 139 drugih državljana Avganistana doputovati novim avionom i da će oni biti smešteni u istom kampu.

Rekao je da do sada nema avganistanskih državljana zaraženih kovidom.

„Oni su registrovani u bazama podataka Granične policije i mi ćemo nastaviti da ih tretiramo u skladu sa zakonima Kosova“, rekao je on.

On je kazao da je kratkoročni boravak po zakonu u dužini od jedne godine, u posebnim slučajevima, još jedna godina, ali prema njegovim rečima, govori se o državljanima Avganistana koje će SAD prihvatiti.

Rekao je da je deo kampa Bondstil pogodan za smeštaj kada god to bude bilo potrebno.

Svećlja je naveo da će oni biti vakcinisani vakcinama Džonson i Džonson koje obezbeđuju zemlje NATO-a.

„Ne znam sada koji je tačan broj dece, prve noći bilo je 54 žene i dece, juče je taj broj bio manji, još uvek nisam dobio spisak avganistanskih državljana za danas. Tamošnji uslovi su zaista dobri. Pored ostalih usluga, biće i aktivnosti za mlade. Biće im ponuđena psiho-socijalna pomoć“, rekao je on.

Svećlja je dodao da je uveren da njihov boravak neće biti toliko dug da deca budu podvrgnuta nastavnom procesu.

On je dodao da su SAD i NATO preuzeli troškove na sebe.Ostale vesti

Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021