Vesti
Politika

Šteta zbog uvođenja taksi skoro 35 miliona evra

Od 21. novembra kada je Priština uvela takse na proizvode iz centralne Srbije direktna šteta iznosi 34,6 miliona evra, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.
Šteta zbog uvođenja taksi skoro 35 miliona evra
Merdare (Foto Naslovi.net)

"Do danas, od 21. novembra, na Kosovo i Metohiju plasirano je manje robe u vrednosti od 34,6 miliona evra", rekao je Ljajić i dodao da je to iznos direktne štete dok je indirektna šteta višestruko veća.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar trgovine rekao je da se na KiM otprema reeksportovana roba kao i strani brendovi.

"Ovo je treća kampanja – 2008, 2010. i sad. Prve dve nisu urodile plodom osim ove, jer trgovci u južnom delu Kosova ne drže u prodavnicima robu iz Srbije", napominje Ljajić.

Kako kaže, zbog ove mere Prištine je procvetao šverc jer ljudi moraju da se snalaze za osnovne životne namirnice.

"Moramo da obezbedimo plasman osnovih životnih namirnica, lekova, to neće biti ugroženo, ma koliko teško bilo. Kosovo ne može hermetički da se zatvori", ističe Ljajić.

Govoreći o pismu koje je predsednik SAD Donald Tramp uputio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, Ljajić napominje da ono ostavlja prostor za različita čitanja i interpretacije.

"Pokazuje nameru angažovanja SAD po ovom pitanju, ali i demonstraciju sile SAD u odnosu na EU koja je pokazala nesposobnost da se pomakne u rešavanju ovog spora. S treće strane, pokazuje i pokušaj Tačija da dođe do međunarodne podrške u odsustvu podrške u Prištini. Naredni dani će pokazati šta je pozadina ovog pisma", ukazuje ministar.

Smatra da su Beograd i Priština daleko od finalne faze dijaloga imajući u vidu sve što se dešava na terenu.

"Ne znam kakva bi to finalna faza bila, a imate čitav niz poteza koji govore suprotno – da smo na početku a ne na kraju tog procesa", ističe ministar trgovine.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022