Vesti
Politika

Stejt department: Sve obaveze iz dijaloga da se sprovedu

Nakon smirivanje situacije na severu Kosova, Vašington zahteva da se Kosovo i Srbija vrate naporima da stvore ambijent za dijalog, kao i da se postignuti sporazumi moraju sprovesti bez odlaganja, navodi se u odgovoru Stejt departmenta za Gazetu ekspress.

Stejt department: Sve obaveze iz dijaloga da se sprovedu
Ilustracija (Foto iStockphoto.com)

Poslednjih meseci SAD insistiraju na formiranju ZSO, što je u više navrata ponovio specijalni izaslanik Gabrijel Eskobar.

"Pozdravljamo vest o uklanjanju barikada na severu Kosova i ponovnom otvaranju glavnih graničnih tačaka između Kosova i Srbije“, rekao je za Ekspres portparol Stejt departmenta.

Kako se dalje ističe "Vašington sada očekuju da će se Kosovo i Srbija vratiti naporima da promovišu stvaranje povoljnog ambijenta za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svih građana koji žive na Kosovu i u Srbiji".

Amerika zahteva da se svi dogovori postignuti u okviru procesa dijaloga sprovedu u potpunosti i bez odlaganja.

"Sve obaveze iz dijaloga moraju biti u potpunosti sprovedene bez odlaganja“, rekao je portparol Stejt departmenta.

Očekuje se da će glavni savetnici nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona ovog meseca doći u Prištinu i Beograd kako bi strane poveli u nastavak dijalogaOstale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023