Vesti
Politika

Stejt department Beogradu i Prištini: Uzdržite se provokacija i nastavite pregovore

Posle sastanka državnog sekretara SAD Majka Pompea i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Stejt department izdao je saopštenje koje prenosimo u celini.
Stejt department Beogradu i Prištini: Uzdržite se provokacija i nastavite pregovore
Stejt department (Foto in4s.net)

"Državni sekretar Majkl R. Pompeo sastao se danas u Njujorku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sekretar Pompeo pohvalio je snažne odnose SAD i Srbije.

On i predsedik Vučić razmenili su bilateralne vizije stabilnog, bezbednog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana i nastavka američke pomoći naporima Srbije da se integriše u Evropsku uniju.

"Sekretar Pompeo ohrabrio je Srbiju da se fokusira na ovaj strateški cilj uzbrzavanjem reformi i nastavkom pregovora sa Kosovom kako bi se postigao sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa usmeren ka međusobnom priznavanju", navodi se u saopštenju.

Državni sekretar ponovio je da obe strane treba da se uzdrže provokacija koje opterećuju proces normalizacije i da iskažu duh kompromisa i fleksibilnosti neophodan za postizanje dogovora i oslobađanje potencijala koje obe zemlje imaju", piše u saopštenju.Ostale vesti

Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020