Vesti
Politika

Stefanović: Uznemirujuća izjava Kurtija

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je da izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je "vojska Kosova san generacija koje su dale živote za slobodu" uznemirujuća i da ništa dobro ne može doneti ni srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, niti regionu.
Stefanović: Uznemirujuća izjava Kurtija
Nebojša Stefanović (Foto Tanjug)

U saopšptenju za javnost Stefanović je istakao da ova izjava nanovo pokazuje da Kurti sprema novu destabilizaciju i da su priče o spremnosti za predstojeći nastavak dijaloga Beograda i Prištine samo šarena laža.

"Kada danas spominje generacije koje su dale živote za slobodu, možda misli na slobodu u ubijanju, mučenju i proterivanju srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, paljenju i rušenju srpskih svetinja i skrnavljenju srpskih grobova? Možda misli na slobodno nasrtanje na starce, žene i decu kojima se preti da bi napustili svoj kućni prag, a koji su i živi spaljivani ispred svojih domova", naveo je Stefanović.

On je ukazaao da dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi odgovornu politiku i ulaže napore u razgovore kako bi se došlo do konstruktivnih rešenja koja čine boljim i lakšim život i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, Kurti očigledno i danas sanja samo o novom sejanju haosa i destabilizacijama.

"Mi pozivamo sve međunarodne aktere, i Evropsku uniju i članice Saveta bezbednosti UN, da reaguju na ove pokušaje destabilizacije ne samo naše južne pokrajine već i celog regiona. I još jednom podsećamo da su pokušaji stvaranja takozvane vojske Kosova u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima, te predstavljaju i izvrgavanje ruglu celokupne međunarodne zajednice", rekao je Stefanović.

On je dodao da se se mora pamtiti i nikada ne zaboraviti stradanje srpskog naroda i da se ne ponovi pogrom iz 2004. godine.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022