Vesti
Politika

Stefanović: Uznemirujuća izjava Kurtija

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je da izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je "vojska Kosova san generacija koje su dale živote za slobodu" uznemirujuća i da ništa dobro ne može doneti ni srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, niti regionu.
Stefanović: Uznemirujuća izjava Kurtija
Nebojša Stefanović (Foto Tanjug)

U saopšptenju za javnost Stefanović je istakao da ova izjava nanovo pokazuje da Kurti sprema novu destabilizaciju i da su priče o spremnosti za predstojeći nastavak dijaloga Beograda i Prištine samo šarena laža.

"Kada danas spominje generacije koje su dale živote za slobodu, možda misli na slobodu u ubijanju, mučenju i proterivanju srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, paljenju i rušenju srpskih svetinja i skrnavljenju srpskih grobova? Možda misli na slobodno nasrtanje na starce, žene i decu kojima se preti da bi napustili svoj kućni prag, a koji su i živi spaljivani ispred svojih domova", naveo je Stefanović.

On je ukazaao da dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi odgovornu politiku i ulaže napore u razgovore kako bi se došlo do konstruktivnih rešenja koja čine boljim i lakšim život i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, Kurti očigledno i danas sanja samo o novom sejanju haosa i destabilizacijama.

"Mi pozivamo sve međunarodne aktere, i Evropsku uniju i članice Saveta bezbednosti UN, da reaguju na ove pokušaje destabilizacije ne samo naše južne pokrajine već i celog regiona. I još jednom podsećamo da su pokušaji stvaranja takozvane vojske Kosova u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima, te predstavljaju i izvrgavanje ruglu celokupne međunarodne zajednice", rekao je Stefanović.

On je dodao da se se mora pamtiti i nikada ne zaboraviti stradanje srpskog naroda i da se ne ponovi pogrom iz 2004. godine.Ostale vesti

Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022
Odlaže se glasanje o predlogu skupštinske rezolucije o ceni struje
Glasanje o nacrtu rezolucije iz skupštinske rasprave o poskupljenju električne energije na Kosovu je odloženo za sledeću sednicu.
  • 26.01.2022
Hovenijer: Napredak u dijalogu put da Kosovo zauzme pravo mesto
Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer ocenio je da je napredak u dijalogu između Beograda i Prištine posredstvom Evropske unije jedini način da Kosovo "zauzme mesto koje mu pripada". Hovenijer je na Tviteru dodao da jedva čeka dolazak specijalnog predstavnika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara na Kosovu.
  • 26.01.2022
Lajčak i Eskobar dolaze u Prištinu, pa u Beograd
Od 31. januara do 2. februara specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak će zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom boraviti na Kosovu. Dvojica zvaničnika će potom otputovati u Srbiju gde će provesti naredna dva dana.
  • 26.01.2022
Opozicija napustila sednicu parlamenta zbog neusvajanja rezolucije o ceni struje
Poslanici Demokratske partije Kosova (DPK), Demokratskog saveza (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (ABK) napustili su današnju sednicu Skupštine Kosova nakon što nije izglasan njihov predlog rezolucije protiv povećanja cena električne energije.
  • 26.01.2022
OEBS spreman da prikupi glasačke listiće sa srpskih izbora
Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport ponovio je, tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je ta organizacija spremna da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora uz saglasnost svih relevatnih institucija, navela je danas Misija OEBS-a u na svom Tviter nalogu.
  • 26.01.2022