Vesti
Politika

Stefanović: Srpska lista da napusti Vladu Kosova

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde i bivši šef pregovaračkog tima Srbije u Briselskim pregovorima Borko Stefanović pozvao je članove Srpske liste u Vladi Kosova da napuste svoje pozicije.
Stefanović: Srpska lista da napusti Vladu Kosova
Borko Stefanović (Foto FoNet Zoran Mrđa)

Obraćajući se građanima u Staroj Pazovi, Stefanović je pozvao i međunarodnu zajednicu i Kfor da zaštite Srbe na Kosovu i Metohiji od nasilja i represije koju je danas spovela vlada Aljbina Kurtija.

"U Kurtijevoj vladi sede i predstavnici Srpske liste i najmanje što mogu da učine nakon današnjeg napada na Srbe je da te funkcije odmah napuste i tako pokažu da ne pristaju da sede u vlasti koja puca na sopstveni narod bojevim mecima u leđa", poručio je Stefanović, a saopštila SSP.

"Aleksandar Vučić dobro zna da se ova situacija ne rešava njegovim konferencijama za medije u Raški, već direktnim postupanjem prema Vladi Kosova, u kojoj i dalje sede njegovi predstavnici Srpske liste, kao i prema međunarodnoj zajednici", dodaje se.

"Današnjim divljačkim napadom na Srbe, Kurti je otvoreno pokazao koliko je Kosovo daleko od vladavine prava i zaštite Srba", zaključio je Stefanović.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022