Vesti
Politika

Stefanović sa Federićijem: Održati saradnju na profesionalnom nivou

Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se sa komandantom Kfora general-majorem Frankom Federićijem. "Od Kfora se očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Stefanović.
Stefanović sa Federićijem: Održati saradnju na profesionalnom nivou
Sa sastanka (Foto Ministarstvo odbrane RS)

Ministar Stefanović se zahvalio komandantu Kfora na zaštiti srpskog stanovništva i svetinja na Kosovu, a obe strane su potvrdile svoju posvećenost da se saradnja između Vojske Srbije i Kfora održi na profesionalnom nivou, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je podsetio i da prema Rezoluciji SB UN 1244, Kfor predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i da se od njega očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini.

Ministar odbrane je ukazao i da se odgovornost za bezbednost na Kosovu ne može preneti na druge subjekte i istakao da je "transformacija takozvanih kosovskih snaga bezbednosti za Republiku Srbiju apsolutno neprihvatljiva", s obzirom da to predstavlja kršenje Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma.

Stefanović je tražio da Kfor održi neophodni nivo operativnih sposobnosti, dodajući da eventualna odluka o smanjivanju snaga treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma.

On je istakao i da je neophodno intenzivirati saradnju između Vojske Srbije i Kfora u borbi protiv terorizma, podsećajući da na Kosovu, po izveštajima međunarodnih organizacija, postoje ozbiljni problemi povratnika sa ratišta i radikalizacije, što svakako predstavlja pretnju po međunarodnu bezbednost.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021