Vesti
Politika

Stefanović: Ne mogu ogrezli u kriminalu da se bore protiv njega

Nećemo dozvoliti da ogrezli u kriminalu i korupciji sada postanu navodni borci protiv kriminala, poručuje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodaje da će Srbija nastaviti odlučnu diplomatsku borbu u sprečavanju Kosova da postane deo Interpola.
Stefanović: Ne mogu ogrezli u kriminalu da se bore protiv njega
Nebojša Stefanović (Foto N1)

"Učinićemo sve što je neophodno kako bi zaštitili svoje nacionalne interese i sprečilia brutalno gaženje međunarodnog prava i politizaciju i kriminalizaciju te profesionalne policijske organizacije", istakao je Nebojša Stefanović u izjavi za Tanjug.

Stefanović je istakao da će predstavnici Srbije nastaviti da razgovaraju sa zemljama članicama Interpola kako bi im još jednom izneli nepobitne argumente koji ukazuju na to zašto bi prijem Kosova imao dalekosežne posledice na budući rad Interpola, kao i na mogućnost da poverljivi podaci, koje policije razmenjuju, budu vrlo brzo kompromitovani.

"Nećemo dozvoliti da oni koji su ogrezili u kriminalu i korupciji sada postanu navodni borci protiv toga, jer je svima jasno da tako nešto nije moguće", podvukao je Stefanović.

Kako je rekao, "ne može se očekivati da ljudi koji se dovode u vezu sa najtežim zločinima na Kosovu i Metohiji i koji su upravo zbog toga i u bazi Interpola - budu oni koji će postupati u skladu sa tim raspisanim međunarodnim poternicama".

"Daleko su veći izgledi da oni poverljive podatke preuzmu za sebe i svoje saborce", naveo je ministar.

Stefanović je istakao da će Srbija, i pre sednice Generalne skupštine Interpola, koja će biti u oktobru u Čileu, svima još jednom ponoviti koji sve pravni argumenti jasno pokazuju da Kosovo ne može biti deo Interpola, jer je KiM teritorija Srbije, što je jasno propisano Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je ponovo upozorio da bi eventualni prijem bio bi u suprotnosti sa pravilima Interpola, tačnije time bi bila prekršena "Korelova rezolucija", koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, a koja propisuje da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola.

"Takozvano Kosovo, naravno, ne ispunjava ni jedan od ovih uslova", konstatovao je Stefanović.

On je rekao da će se svim pravnim sredstvima braniti suverenitet Srbije, čime se, kaže, ujedno brani i integritet Interpola, jer bi prijem Kosova ozbiljno doveo u pitanje budući rad ove profesionalne policijske organizacije.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020