Stefanović: Ne mogu ogrezli u kriminalu da se bore protiv njega

Nećemo dozvoliti da ogrezli u kriminalu i korupciji sada postanu navodni borci protiv kriminala, poručuje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodaje da će Srbija nastaviti odlučnu diplomatsku borbu u sprečavanju Kosova da postane deo Interpola.

Podeli ovaj članak sa:
 • Nebojša Stefanović (Foto N1)

"Učinićemo sve što je neophodno kako bi zaštitili svoje nacionalne interese i sprečilia brutalno gaženje međunarodnog prava i politizaciju i kriminalizaciju te profesionalne policijske organizacije", istakao je Nebojša Stefanović u izjavi za Tanjug.

Stefanović je istakao da će predstavnici Srbije nastaviti da razgovaraju sa zemljama članicama Interpola kako bi im još jednom izneli nepobitne argumente koji ukazuju na to zašto bi prijem Kosova imao dalekosežne posledice na budući rad Interpola, kao i na mogućnost da poverljivi podaci, koje policije razmenjuju, budu vrlo brzo kompromitovani.

"Nećemo dozvoliti da oni koji su ogrezili u kriminalu i korupciji sada postanu navodni borci protiv toga, jer je svima jasno da tako nešto nije moguće", podvukao je Stefanović.

Kako je rekao, "ne može se očekivati da ljudi koji se dovode u vezu sa najtežim zločinima na Kosovu i Metohiji i koji su upravo zbog toga i u bazi Interpola - budu oni koji će postupati u skladu sa tim raspisanim međunarodnim poternicama".

"Daleko su veći izgledi da oni poverljive podatke preuzmu za sebe i svoje saborce", naveo je ministar.

Stefanović je istakao da će Srbija, i pre sednice Generalne skupštine Interpola, koja će biti u oktobru u Čileu, svima još jednom ponoviti koji sve pravni argumenti jasno pokazuju da Kosovo ne može biti deo Interpola, jer je KiM teritorija Srbije, što je jasno propisano Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je ponovo upozorio da bi eventualni prijem bio bi u suprotnosti sa pravilima Interpola, tačnije time bi bila prekršena "Korelova rezolucija", koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, a koja propisuje da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola.

"Takozvano Kosovo, naravno, ne ispunjava ni jedan od ovih uslova", konstatovao je Stefanović.

On je rekao da će se svim pravnim sredstvima braniti suverenitet Srbije, čime se, kaže, ujedno brani i integritet Interpola, jer bi prijem Kosova ozbiljno doveo u pitanje budući rad ove profesionalne policijske organizacije.

Ostale vesti

 • Tači: Korist od mudrog pozicionaranja saveznika

  Tači: Korist od mudrog pozicionaranja saveznika

  Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se danas u Berlinu sa bivšim specijalnim izaslanikom SAD za Kosovo od 2005. do 2006. godine Frenkom Visnerom i bivšom visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

 • TOK: Nismo imali uvid u optužnice prištinskog tužilaštva

  TOK: Nismo imali uvid u optužnice prištinskog tužilaštva

  Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) i dalje vodi predistražni postupak protiv neidentifikovanih izvršilaca u slučaju ubistva predsednika GI SPD Olivera Ivanovića, rečeno je Insajderu u tom tužilaštvu. Kako su naveli, TOK nije imao uvid u optužnicu koje je kosovsko Specijalno tužilaštvo pre nekoliko dana podnelo Osnovnom sudu u Prištini protiv šest osoba.

 • Haziri: Sporazum DSK i Samoopredeljenja za nekoliko dana

  Haziri: Sporazum DSK i Samoopredeljenja za nekoliko dana

  Zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da je postizanje koalicionog sporazuma sa pokretom Samoopredeljenje pitanje dana, dodajući da će razgovori predstavnika dveju stranaka biti nastavljeni kada se Aljbin Kurti vrati iz inostranstva.

 • Vučić Merkelovoj: Ukidanje takse pa dijalog

  Vučić Merkelovoj: Ukidanje takse pa dijalog

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je, u telefonskom razgovoru, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel utiske nedavnog sastanka u Parizu i govrio o mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane