Vesti
Politika

Stefanović: Cilj Prištine – proterivanje Srba sa severa Kosova

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenjuje da su nove mere koje najavljuju prištinske institucije usmerene prvenstveno protiv Srba na Kosovu, ali da one neće svakako doneti ništa dobro, ne samo Srbima, već ni Albancima, ali ni celom regionu.
Stefanović: Cilj Prištine – proterivanje Srba sa severa Kosova
Nebojša Stefanović (Foto N1)

Priština nastavlja sa ispoljavanjem etnički motivisane agresije čiji je "jedini cilj proterivanje Srba sa severa Kosova i dovršavanje njihovog etničkog čišćenja", rekao je ministar Nebojša Stefanović Tanjugu.

"Nakon skandaloznih ekonomskih mera, koje predstavljaju najgrublje kršenje Cefta sporazuma, oni sada najavljuju nove koje prerastaju u jasno kršenje Rezolucije 1244 SB UN, ali i svih drugih međunarodnih propisa", istakao je Stefanović.

Navodi da čitav niz poteza, koje prištinske institucije preduzimaju, danas preti da preraste u jedan potpuno novi hibridni rat koji vode protiv srpskog naroda koji živi na Kosovu.

"Već imamo čitavu medijsku kampanju izmišljotina, poluinformacija i dezinformacija, koje se plasiraju tendenciozno i smišljeno protiv srpskog naroda, iako su prištinske institucije te koje su prekršile sve međunarodne propise, iako su oni brutalno prekršili Ceftu, iako su oni ti koji pokušavaju da urade ono što nikome drugome u regionu ne bi palo na pamet", kaže Stefanović.

Napominje da prištinske institucije, opsednute svojom namerom da ponize Srbe, ne vide da će ovo naneti štetu i Albancima.

"U ovakvoj situaciji, Srbija ne sme dozvoliti da Srbi budu ponižavani. Ne smemo da dozvolimo da oni budu maltretirani i moramo da nađemo način da na miran i dostojanstven način zaštitimo interese našeg naroda", ističe Stefanović.

Naš posao je, dodaje Stefanović, da ukažemo celom svetu da ovo jeste etnički motivisan sukob od strane Albanaca i da oni prosto pokušavaju da etnički očiste deo prostora Kosova i Metohije, vodeći ekonomski, politički i medijski rat protiv Srba sa namerom da pokažu da mogu da učine bilo šta, a da će Evropa i svet ćutati na to.

Upozorava da nedostatak hrane, nedostatak lekova i stalna pretnja da će kosovske jedinice zaposesti sever Kosova stvaraju atmosferu u kojoj ne može da se normalno i slobodno živi u Evropi 21. veka.

Stefanović podseća da su se da su se prištinske institucije pokazale kao nesposobne da obezbede prosperitet čak i za Albance koji žive na Kosovu, a kamoli za druge narode.

"Mi očekujemo da EU i čitava međunarodna zajednica reaguju i zaštite pre svega ljudska prava na Kosovu i Metohiji, zaustave ovo nenormalno ponašanje prištinskih vlasti i obezbede poštovanje svega što propisuju rezolucije SB i međunarodno pravo", zaključuje Stefanović.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022