Vesti
Politika

Stefanović: Automobili sa svim tablicama da se kreću svuda

Potpredsednik Skupštine Srbije i bivši šef Pregovaračkog tima za razgovor s Kosovom Borko Stefanović izjavio je da se problem oko kosovskih registarskih oznaka može rešiti samo kompromisom da automobili sa svim tablicama mogu da se kreću svuda bez upotrebe nalepnica.
Stefanović: Automobili sa svim tablicama da se kreću svuda
Borko Stefanović (Foto N1)

Stefanović je agenciji Beta kazao da bi i kosovska vlada trebalo da odustane od namere da zabrani kosovske registarske tablice koje izdaje MUP Srbije.

"Kosovske vlasti nemaju pravo da jednostrano zabranjuju srpske tablice za Kosovsku Mitrovicu (KM), Peć (PE), Prištinu (PR), Gnjilane (GL), Prizren (PZ) i druge gradove, jer se te tablice ne izdaju na Kosovu. Dakle, kompromis bi bio da se vozila s RKS i ostalim tablicama kreću slobodno na celoj teritoriji Srbije, a da se prištinska strana obaveže da neće uzimati tablice koje izdaje srpski MUP, jer na to nema pravo", rekao je Stefanović.

Na pitanje da li bi takva odluka predstavljala priznanje "Republike Kosovo", kako je to ocenio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Stefanović je kazao da registarska tablica ili lična karta ne predstavljaju simbol suvereniteta.

"Pasoš je dokaz suvereniteta, a lična karta i registarske oznake nisu, tako da nema govora o priznavanju ’Republike Kosovo’", naglasio je on.

Upitan zbog čega i Srbija izdaje taj sertifikat, koji ne prejudicira status, kosovskim Albancima kada dolaze u centralnu Srbiju, Stefanović je rekao da je to u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

Stefanović je istakao da kosovski premijer Aljbin Kurti pogrešno tumači Sporazum o slobodi kretanja koji su 2011. godine u Briselu usaglasili on i predstavnica Kosova Edita Tahiri.

"Postoje dve tačke tog Sporazuma koje Kurti pogrešno i jednostrano tumači. Kosovske vlasti, prema tom sporazumu, nisu imale pravo da 2021. godine ukinu statusno neutralne KS tablice, kojima je bilo dozvoljeno kretanje na celoj teritoriji Srbije. Takođe, izdavanje sertifikata za lična dokumenta, prema tom sporazumu, odnosi se samo na putnike u treće zemlje, što znači da se ta odredba ne može odnositi za Srbe sa Kosova i Metohije", zaključio je Stefanović.

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas je ponovio da će od 1. septembra stupiti na snagu odluke o obaveznoj preregistraciji vozila s kosovskim tablicama koje izdaje MUP Srbije i izdavanju serifikata "ulaz/izlaz" za građane sa srpskim ličnim dokumentima.

Mediji su objavili da će o preregistraciji i ličnim dokumentima 18. avgusta u Briselu razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik kosovske vlade Aljbin Kurti.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022