Vesti
Politika

"Stav Srbije o KiM u skladu sa onim što štiti naš narod"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovio da će inicirati širok društveni dijalog u vezi sa ključnim pitanjima Srbije, poput odnosa prema Kosovu i Metohiji i regionu.
Aleksandar Vučić prilikom boravka u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Naglasio da ako se ciljevi postave strateški, onda može da se nađe i put za njihovo ostvarivanje.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara u Pančevu da bliže objasni svoju jučerašnju izjavu da je potrebno otvaranje unutrašnjeg dijaloga o KiM u kojem ćemo se osloboditi mitskog pristupa i olakog davanja onoga na šta imamo pravo, rekao da stav Srbije treba da bude usaglašen sa životnim problemima i onim što tišti naš narod na Kosovu i Metohiji, kao i sa onim što su prava naše države.

"Ali ne zaboravite na to da smo mi jedini koji o tome odlučujemo, da dobro znamo i kakva je uloga Albanaca. Potrebno je da stvari postavimo na racionalnu ravan, da na takav način razgovaramo", rekao je Vučić.

On je rekao da je svestan da će se opet pojaviti "neki geniji" koji će mu držati tablu da je izdajnik, ali da ne brine o tome, jer, kako je naglasio, brine za budućnost Srbije.

"Poštujem ja svaku crkvu, svaku versku zajednicu. To je moj posao kao predsednika Republike, kao što je bio i kao predsednika Vlade. Ali ljudi, naš posao je da brinemo o zemaljskom životu, a o nekom nebeskom neka brine neko drugi", rekao je Vučić.

Rekao je i da će osim Kosova, regiona, biti otvoren dijalog i o promeni Ustava.

"Ako možemo da se dogovorimo, onda smo rešili nešto i uradili nešto za svoju zemlju. Ako ne možemo, onda je još jednom propala stvar, i pokazaće se da smo uvek više brinuli o zemlji svojih dedova, umesto o zemlji svoje dece", rekao je Vučić.

Na pitanje da bude konkretniji, Vučić je rekao da to ne može da učini, jer bi na taj način unapred izneo svoj stav pre bilo kakvog razgovora.

"A ja želim da otvorimo društveni dijalog koji će trajati tri meseca, šest meseci, o obe teme, i o našem odnosu prema KiM i našem odnosu prema regionu, da vidimo kakva nam je politika, gde vidimo Srbiju za 20 godina, da vidimo sadržaj te politike", rekao je Vučić.

Podvukao je da želi da u dijalogu učestvuju sve političke stranke i njihovi predstavnici, sve verske zajednice, civilno društvo, da se čuje njihov glas gde vide Srbiju.

"Kada strateški postavite ciljeve, onda ćete moći da nađete put", zaključio je Vučić.

 Ostale vesti

Hoti održao video konferenciju sa šefovima bezbednosnih institucija
Navodni ulazak srpske vojske na kosovsku teritoriju i zabrinutost koju su izrazili stanovnici koji žive uz administrativnu liniju na području Karačeva, naveli su šefa kosovske vlade Avdulaha Hotija da sazove telekonferenciju sa svim čelnicima bezbednosnih institucija na Kosovu.
  • 11.08.2020
Povlačenje sredstava iz Trusta od septembra, ali ne za sve?
Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji između ostalog, predviđa i povlačenje 10% sredstava od ušteđevine iz Trusta, može stupiti na snagu u prvoj sedmici septembra, rečeno je nakon sastanka potpredsednika kosovske vlade Besnika Tahirija i direktora Penzijsko štednog fonda, Ardiana Zalija (Zalli), prenosi Klan Kosova.
  • 11.08.2020
Vulin: Priština želi da administrativna linija bude granica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Priština želi da se kosovska policija nađe na administrativnoj liniji kako bi rekla da je to granica, što bi predstavljalo bezbednosnu pretnju.

  • 11.08.2020
Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020