Vesti
Politika

"Stav Srbije o KiM u skladu sa onim što štiti naš narod"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovio da će inicirati širok društveni dijalog u vezi sa ključnim pitanjima Srbije, poput odnosa prema Kosovu i Metohiji i regionu.
Aleksandar Vučić prilikom boravka u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Naglasio da ako se ciljevi postave strateški, onda može da se nađe i put za njihovo ostvarivanje.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara u Pančevu da bliže objasni svoju jučerašnju izjavu da je potrebno otvaranje unutrašnjeg dijaloga o KiM u kojem ćemo se osloboditi mitskog pristupa i olakog davanja onoga na šta imamo pravo, rekao da stav Srbije treba da bude usaglašen sa životnim problemima i onim što tišti naš narod na Kosovu i Metohiji, kao i sa onim što su prava naše države.

"Ali ne zaboravite na to da smo mi jedini koji o tome odlučujemo, da dobro znamo i kakva je uloga Albanaca. Potrebno je da stvari postavimo na racionalnu ravan, da na takav način razgovaramo", rekao je Vučić.

On je rekao da je svestan da će se opet pojaviti "neki geniji" koji će mu držati tablu da je izdajnik, ali da ne brine o tome, jer, kako je naglasio, brine za budućnost Srbije.

"Poštujem ja svaku crkvu, svaku versku zajednicu. To je moj posao kao predsednika Republike, kao što je bio i kao predsednika Vlade. Ali ljudi, naš posao je da brinemo o zemaljskom životu, a o nekom nebeskom neka brine neko drugi", rekao je Vučić.

Rekao je i da će osim Kosova, regiona, biti otvoren dijalog i o promeni Ustava.

"Ako možemo da se dogovorimo, onda smo rešili nešto i uradili nešto za svoju zemlju. Ako ne možemo, onda je još jednom propala stvar, i pokazaće se da smo uvek više brinuli o zemlji svojih dedova, umesto o zemlji svoje dece", rekao je Vučić.

Na pitanje da bude konkretniji, Vučić je rekao da to ne može da učini, jer bi na taj način unapred izneo svoj stav pre bilo kakvog razgovora.

"A ja želim da otvorimo društveni dijalog koji će trajati tri meseca, šest meseci, o obe teme, i o našem odnosu prema KiM i našem odnosu prema regionu, da vidimo kakva nam je politika, gde vidimo Srbiju za 20 godina, da vidimo sadržaj te politike", rekao je Vučić.

Podvukao je da želi da u dijalogu učestvuju sve političke stranke i njihovi predstavnici, sve verske zajednice, civilno društvo, da se čuje njihov glas gde vide Srbiju.

"Kada strateški postavite ciljeve, onda ćete moći da nađete put", zaključio je Vučić.

 Ostale vesti

Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".
  • 05.06.2020
Hoti: Biću glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa BG
Novoizabrani kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će biti glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom i da neće da se svrstava između SAD i EU.
  • 04.06.2020
Brnabić: Nadam se skorom ukidanju mera i nastavku dijaloga
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada, na čelu sa Avdulahom Hotijem, "u što kraćem roku ukinuti takse i mere reciprociteta na robu iz centralne Srbije" da bi, kako je rekla, Beograd i Priština nastavili dijalog i trgovinsku saradnju.
  • 04.06.2020
Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020