"Status kvo nije rešenje, Beograd i Priština da reše problem”

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar navodi da je istorijski trenutak da Beograd i Priština reše problem "jednom za svagda", navodeći da status kvo nije rešenje.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto Beta)

Mateja Norčić Štamcar je na konferenciji Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije rekla i da "svi dobro znaju" da put Beograda i Prištine ka Evropskoj uniji zavisi od uspostavljanja normalizacije odnosa, jer, kako je dodala, Unija ne želi da nestabilnost u regionu.

"Evropska unija i sve države članice su mnogo puta pozvale Kosovo da odmah povuče takse (na srpsku robu) kako bi se vratili dijalogu. Smatramo da za dijalog ne postoji alternativa. Ove takse stoje Kosovu na putu ka EU", rekla je Norčić Štamcarova.

Ističe da je proširenje ka Zapadnom Balkanu sada važnije nego ikada i da je u interesu Unije da obezbedi stabilnost i prosperitet u svom direktnom susedstvu.

"Naš cilj je da izbegnemo uvoženje nestabilnosti, a da izvezemo stabilnost. Ako investiramo u Zapadni Balkan, investiramo u stabilnost i bezbednost cele Evropske unije", rekla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Kako je rekla, sa strateškog aspekta ne bi bilo mudro da EU napravi prostor koji bi drugi međunarodni akteri mogli da iskoriste, a koji nisu u saglasnosti sa stavovima EU.

Ističe da je na Zapadnom Balkanu neophodan proces transformacije u kome će društva napredovati, navodeći da se to već dešava, ali da posao još uvek nije završen.

"Može da se kaže da su svi naši partneri napredovali tokom ovih godina, ali različitim brzinama i intenzitetom. Srbija i Crna Gora su najdalje otišle u tome. Pre godinu dana Severna Makedonija je dobila zeleno svetlo i napredovala, kao i Albanija. Nadamo se da će u junu 2019. godine na sastanku saveta svi dobiti zeleno svetlo", rekla je Norčić Štamcareva.

Dodaje da u reformama takođe napreduju BiH i Kosovo i Metohija.

"Mi sada radimo na važnim instrumentima kao što su pisanje godišnjih izveštaja za svaku zemlju i videćemo kako će se to odraziti na zaključke koji će biti doneti u junu", navela je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

"Borba protiv korupcije i pranja novca"

Podvukla je da proces evropskih integracija zavisi od zasluga svake zemlje pojedinačno, a ali da sve one treba da se bave problemima koji postoje u vladavini prava i borbi protiv korupcije.

"Neophodno je da se ostvari napredak u borbi protiv korupcije, borbi protiv pranja novca", dodala je Norčić Štamcareva.

Takođe, ukazala je da sve zemlje u regionu moraju još više da rade na pomirenju i na rešavanju nasleđa prošlosti.

"Sva otvorena bilateralna pitanja se moraju rešiti pre pristupanja jer EU ne želi da uvozi bilateralna nerešena pitanja", istakla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Ukazala je i da, ukoliko region ne napreduje zajedno, i svaka zemlja pojedinačno ne može napraviti veliki napredak ka EU.

"Region mora da pokaže da je spreman da preuzmu kontrolu nad svojom sudbinom, da prevaziđe probleme i da bude deo zajedničke budućnosti u EU. EU je spremna da nastavi s političkom i finansijskom podrškom našim partnerima sa Zapadnog Balkana", zaključila je zvaničnica Delegacije EU.

Poručila je i da su parlamenti stubovi demokratije i da tu treba da se odvija debata.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane