Vesti
Politika

Starović: Nemam velika očekivanja od sastanka u Briselu

"Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana i koji se svodi na povlačenje jednostranih poteza, koji po pravilu idu na štetu interesa Srba", upozorava za RTS, Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. 
Starović: Nemam velika očekivanja od sastanka u Briselu
Nemanja Starović (Foto Tanjug)

Zbog toga, kaže da nema velika očekivanja od najavljenog sastanku u Briselu na koji su pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Visoki predstavnik Evropske Unije za spoljnu politiku Žozep Borelj uputio je poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju za sastanak u Briselu 18. avgusta.

Iz Prištine su se oglasili i rekli da na sastanku neće biti razmatrane odluke o reciprocitetu za lična dokumenta i registarske tablice.

Nemanja Starović ističe da nema velikog očekivanja od sastanaka u Briselu, koji će, kaže, po svemu sudeći biti održan 19. avgusta.

"Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana i koji se svodi na povlačenje jednostranih poteza, koji po pravilu idu na štetu interesa Srba koji žive na prostoru KiM. Po pravilu vode i destabilizaciji na terenu", upozorio je Starović.

Dodaje i da se boji da nema nedovoljno volje predstavnika Evropske unije da tome stanu na kraj.

Jedna od stvari o kojoj bi se konačno moralo razgovarati na sastanku na najvišem nivou je, ističe, sprovođenje Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština.

"Dobro je što smo čuli i od Borelja i Eskobara da će to biti na dnevnom redu. Ali ono što onespokojava je drugi deo izjave gospodina Borelja, u kojoj, da tako kažem pilatovski pere ruke o tome da EU ne može da natera i primora prištinsku stranu da ZSO konačno i formira", rekao je Starović.

Misli da to nije u redu, jer EU ima ulogu garanta Briselskog sporazuma i da ne treba zaboraviti da taj sporazum predstavlja jedini krovni politički sporazum koji je zaključen između dve strane.

Podseća i da je Briselski sporazum ratifikovan u parlamentu u Prištini i da je samim time stekao i zakonsku snagu, a njegovo sprovođenje, odnosno nesprovođenje se mora obuhvatiti pitanjem vladavine prava.

"Jasna namera Kurtija da izazove eskalaciju"

"Moramo na svim međunarodnim adresama predstaviti tu jasnu nameru Aljbina Kurtija da svesno izazove neku vrstu eskalacije, računajući da mu geopolitičke prilike idu u korist. Aljbin Kurti veruje da može sebe da predstavi kao nekakvog malog Zelenskog, našeg predsednika Republike kao malog Putina, i da u slučaju izazivanja incidenata unapred postavi nekavu skriptovanu reakciju najmoćnijih država zapada, gde bi oni automasti stali u zaštitu Prištine", ukazuje državni sekretar.

Dodaje da je veliki problem da, kada se takva eskalaciji pokrene i "zapale fitilji", da se ona i zaustavi.

Navodi da dnevni red sastanka u Briselu još uvek nije poznat i da će se znati u narednim danima.

Ističe da je neodrživa situacija u kojoj Kurti insistira na jednostranom sprovođenju tehničkih sporazuma a da istovremeno zaboravlja njihovu zakonsku obavezu iz Briselskog sporazuma.

"Uveren sam da oni neće moći da formiraju dnevni red po svom nahođenju i da će morati da razgovaraju o stvarima koje žele da sprovode. Mislim da je dobro što je došlo do jednomesečnog odlaganja jednostrane primene mera Prištine, čime je sprečena eskalacija", ocenjuje Starović.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022