Vesti
Politika

Stano: ZSO obaveza Kosova

Zvaničnici Evropske unije poručili su Kosovu da je poštovanje Briselskog sporazuma obaveza koja mora da se ispuni, kao i to da pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) mora biti uključeno u okvir sveobuhvatnog sporazuma o kojem se pregovara u Briselu, prenosi Koha.
Stano: ZSO obaveza Kosova
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano rekao je Kohi da je na kosovskoj strani da predloži modalitete, navodeći obaveze koje je Kosovo preuzelo od 2013. godine, prenosi Kosovo Onlajn.

„Kosovo je 2013. godine zaključilo sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum su u dobroj nameri zaključile sve uključene strane. Nikada nije otkazan i povučen. U stvari, Skupštinu Kosova ratifikovala je Sporazum iz 2013. godine dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum“, rekao je Stano.

Dan ranije, iz kabineta premijera Hotija rečeno je, da ZSO neće biti tema razgovora u Briselu, i potvrđeno je da će se obaveza da se uspostavi ZSO ispuniti poštovanjem ustava i presude ustavnog suda koji je utvrdio kršenja u sedam poglavlja sporazuma iz avgusta 2015. godine.

Stano je rekao da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO obično pogrešno tumači.

„Iz suda nikada nije rečeno da se Zajednica ne može uspostaviti. Stoga očekujemo da će Kosovo poštovati obaveze koje je preuzelo u dijalogu. Pitanje aranžmana za nevećinske zajednice – Zajednica treba da se reši kao deo sveobuhvatnog sporazuma kako je dogovoreno na prvim sastancima lidera u julu 2020.godine, a zatim ponovo potvrđeno u poslednjem krugu 7. septembra 2020. godine“, naglasio je Stano.

Stano je to rekao u danu kada specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak boravi u poseti Kosovu, nakon koje će otputovati za Srbiju.Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020