Vesti
Politika

Stano: Svaki doprinos dijalogu koji nas približava ZSO je dobrodošao

Svaki konstruktivan doprinos dijalogu pod okriljem EU, u okviru kojeg se razgovara o Asocijaciji opština sa srpskom većinom, je dobrodošao, izjavio je Peter Stano.
Stano: Svaki doprinos dijalogu koji nas približava ZSO je dobrodošao
Portparol EU Peter Stano (Foto Evropska komisija)

Portparol EU je izjavio da je Žozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, u stalnom kontaktu sa liderima iz regiona i liderima zemalja članica EU.

„Kao što je već više puta rečeno, rasprava i izrada Statuta Asocijacije/Zajednice može da se odvija samo u okviru dijaloga uz podršku EU“, naveo je Stano.

Dodao je da je poziv na prvu sednicu izrade nacrta statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom poslat obema stranama za 5 i 6. jun, ali da nije mogao da se održi zbog eskalacije na terenu.

Umesto toga, ukazuje, je Miroslav Lajčak otputovao u Beograd i Prištinu.

„EU je, kao organizator dijaloga, spremna da uskoro bude domaćin sednice o izradi nacrta statuta i u kontaktu je sa obe strane“, zaključio je Peter Stano.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023