Vesti
Politika

Stano: Priština konstruktivno da nastavi dijalog sa Beogradom

"EU i zemlje članice očekuju od vlasti u Prištini da se konstruktivno angažuju u nastavku dijaloga sa Beogradom koji se vodi u pod pokroviteljstvom EU", izjavio je portparol EU, Peter Stano.

Stano: Priština konstruktivno da nastavi dijalog sa Beogradom
Peter Stano (Foto N1)

Stano je na pitanje Tanjuga o najavama premijera Kosova, Aljbina Kurtija, da u Brisel dolazi na "novo poglavlje", a ne na "nastavak " dijaloga, poručio da se od obe starne očekuje "nastavak predanog angažmana na dijalogu" kao i "primena svih do sada postignutih sporazuma".

"Dijalog Beograda i Prištine počeo 2011. godine i ubrzo će se nastaviti sastankom na najvišem političkom nivou. Tokom ovog procesa, koji i dalje traje, vlade sa obe strane su se menjale, ali su obaveze ostale iste", naglašava Stano.

On dodaje da su sva pitanja o kojima se razgovaralo do sada i o kojima će se tek razgovarati ključna za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"To znači da što je dogovoreno mora biti i primenjeno", zaključuje Stano. Portparol EU ponavlja da put Beograda i Prištine ka članstvu u EU vodi kroz dijalog koji se odvija u Briselu.

Na pitanje Tanjuga da li će Aljbinu Kurtiju i u kojoj meri biti omogućeno da eventualnom novom pregovaračkom pozicijom Prištine utiče na radni i tematski okvir nastavka dijaloga, Stano kaže da je još rano govoriti o agendi sastanka koji će se održati u Briselu sredinom juna.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

  • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
  • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 01.07.2022