Vesti
Politika

Stano: Priština konstruktivno da nastavi dijalog sa Beogradom

"EU i zemlje članice očekuju od vlasti u Prištini da se konstruktivno angažuju u nastavku dijaloga sa Beogradom koji se vodi u pod pokroviteljstvom EU", izjavio je portparol EU, Peter Stano.

Stano: Priština konstruktivno da nastavi dijalog sa Beogradom
Peter Stano (Foto N1)

Stano je na pitanje Tanjuga o najavama premijera Kosova, Aljbina Kurtija, da u Brisel dolazi na "novo poglavlje", a ne na "nastavak " dijaloga, poručio da se od obe starne očekuje "nastavak predanog angažmana na dijalogu" kao i "primena svih do sada postignutih sporazuma".

"Dijalog Beograda i Prištine počeo 2011. godine i ubrzo će se nastaviti sastankom na najvišem političkom nivou. Tokom ovog procesa, koji i dalje traje, vlade sa obe strane su se menjale, ali su obaveze ostale iste", naglašava Stano.

On dodaje da su sva pitanja o kojima se razgovaralo do sada i o kojima će se tek razgovarati ključna za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"To znači da što je dogovoreno mora biti i primenjeno", zaključuje Stano. Portparol EU ponavlja da put Beograda i Prištine ka članstvu u EU vodi kroz dijalog koji se odvija u Briselu.

Na pitanje Tanjuga da li će Aljbinu Kurtiju i u kojoj meri biti omogućeno da eventualnom novom pregovaračkom pozicijom Prištine utiče na radni i tematski okvir nastavka dijaloga, Stano kaže da je još rano govoriti o agendi sastanka koji će se održati u Briselu sredinom juna.Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021