Vesti
Politika

Stano: Posle 10 godina dijaloga vreme je za uspešan kraj

Povodom 10. godišnjice od početka dijaloga Beograda i Prištine, u kome posreduje EU, u Briselu za Tanjug ocenjuju da je proces tokom prethodne dekade doneo "istinske promene" kada je reč o svakodnevnom životu ljudi u regionu.
Stano: Posle 10 godina dijaloga vreme je za uspešan kraj
Peter Stano (Foto N1)

"Posle 10 godina dijaloga vreme je da se krene dalje i proces dovede do uspešnog kraja", rekao je Tanjugu portparol EU, Peter Stano.

Stano podseća da je specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, prošle nedelje bio u Beogrdu i Prištini i da je od obe starne dobio uveravanja da postoji želja da se nastavi sa angažovanjem u procesu normalizacije odnosa, kome posreduje EU.

"Sada intenzivno radimo sa obe strane na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Zemlje članice EU čekuje da se dijalog što pre nastavi i da vide Beograd i Prištinu angažovene na uspešnom zaključenju ovog procesa i to što je pre moguće", kazao je Stano.

Komentraišući stavove prištinskih zvaničnika, među kojima je i pobednik poslednjih izbora na Kosovu, Aljbina Kurtija, o stvaranju tzv "Velike Albanije", portparol EU navodi da se od političkih lidera u regionu, uključujući i buduće institucije u Prištini, očekuje da rade na izgradnji međusobnog poverenja i konstruktivnih dobrosusedskih odnosa.

On dodaje da je specijalni predstavnik Lajčak tokom boravka u Prištini "o svemu" razgovarao sa Kurtijem.

"Ono što i očekujemo jeste bolja saradnja u regionu i intenziviranje unutrašnjih reformskih porcesa", rekao je Stano.

Portparol EU zadužen za spoljne poslove naglašava da je za Brisel pitanje promene granica, uključujući zamenu teritorija ili bili neku vrstu ujedinjenja, "odavno zatvoreno pitanje".

"Glavni cilj dogovora između Beograda i Prištine je postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma koji podržava regionalnu stabilnost, prihvatljiv je za obe strane u procesu i u skladu je sa principima EU. Obe strane znaju šta je izvodljivo, a šta nije", zaključio je Stano.Ostale vesti

Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021
’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021