Vesti
Politika

Stano: Omogućiti učešće Kosova

Evropska unija zatražila je od organizatora Svetskog prvenstva u boksu, koje se održava u Beogradu, da omogući ravnopravno učešće kosovskih boksera na tom takmičenju.
Stano: Omogućiti učešće Kosova
Peter Stano (Foto euractiv.com)

“Evropska unija u potpunosti podržava Međunarodnu boksersku asocijaciju u njenom očekivanju da se delegacija Bokserskog saveza Kosova ne tretira drugačije od bilo koje druge članice Asocijacije i da se omogući da Kosovo učestvuje na prvenstvu na ravnopravnoj osnovi”, izjavio je portparol EU Peter Stano, prenosi Slobodna Evropa.

Njegova reakcija usledila je nakon što kosovskoj bokserskoj reprezentaciji u nedelju ponovo nije dozvoljeno da uđe na teritoriju Srbije.

Delegacija sa Kosova, koju su činila trojica boksera, selektor i sekretar Bokserskog saveza, od subote je pokušavala da ode u Beograd, kako bi učestvovali na svetskom prvenstvu.

Stano je istakao da su evropski predstavnici redovno podsećali da trajna normalizacija odnosa i održivo pomirenje između društava počinje intelektualnom, kulturnom, sportskom i umetničkom razmenom što je neophodno za izgradnju međusobnog razumevanja.

"Vlasti na svim nivoima treba da ulože napore da obezbede da se takve razmene odvijaju redovno, nesmetano i bez ikakvih smetnji”, kazao je Stano.

Na šampionatu sveta u Beogradu Kosovo je trebalo da predstavljaju trojica boksera: Baškim Bajoku, Špetim Bajoku i Patriot Behrami.

Podsetimo, ranije u toku dana predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin je izjavio da se kosovski bokseri nisu ni prijavili za takmičenje na Svetskom prvenstvu u Beogradu i odbacio navode o zabrani njihovog ulaska u centralnu Srbiju kao pokušaje "politizovanja sporta, zloupotrebe i manipulacije".

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova, Hajrulah Čeku najavio je da će se ove sedmice odlučivati o zabrani razvoja srpskih „paralelnih sportskih aktivnosti“ na Kosovu. On je kazao da će o preporukama, a na osnovu kojih će vlasti poduzeti mere, odlučiti Nacionalni savet za sprečavanje i sankcionisanje nasilja i negativnih pojava u sportu. Podsetio je da na Kosovu funkcionišu mnoge paralelne strukture srpskih federacija, u suprotnosti sa kosovskim zakonima.Ostale vesti

Kurti pozdravlja odluku SAD
Premijer Kosova Aljbin Kurti pozdravio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da sankcionišu organizovanu kriminalnu grupu sa Zvonkom Veselinovićem na čelu.
  • 08.12.2021
Povučen predlog zakona
Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.
  • 08.12.2021
„Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“
„Celokupni proces dijaloga između Beograda i Prištine dugo je u krizi. Postoje nadmudrivanja između dve države, a Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“, kazao je za RTV Kim profesor na fakultetu Političkih nauka u Prištini Miljazim Krasnići komentarišući jučerašnji susret Borelja i kosovskog premijera u Briselu.
  • 08.12.2021
Poseta Gorana Rakića Opštini Gračanica bez prisustva medija

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić posetio je danas Opštinu Gračanica gde je razgovarao sa predsednicom Ljiljanom Šubarić. Mediji nisu pozvani da isprate ovaj događaj.

  • 08.12.2021
Radosavljević: EU se vratila i odlučna je po pitanju formiranja ZSO

Poruke Žozepa Borelja, Aljbinu Kurtiju, da se od kosovske strane u dijalogu očekuje formiranje ZSO, znači da se Evropska Unija konačno vratila i da je odlučna, kaže novinar i analitičar Nenad Radosavljević.

  • 08.12.2021
Veber: Preokret zbog nove koalicione Vlade u Nemačkoj
Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlin Bodo Veber izjavio je sinoć da se može očekivati ozbiljno resetovanje pregovora Srbije i Kosova, ali i novi odnos Berlina prema Vučićevoj vlasti u Srbiji, sa naglaskom na demokratskim principima i vrednostima vladavine prava.
  • 08.12.2021