Vesti
Politika

Stano: Nema ultimatuma u Briselu

Glavni portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano, demantovao je za Radio Slobodna Evropa najavu pojedinih medija da Evropska unija sprema ultimatum Beogradu u sledećoj rundi dijaloga Beograda i Prištine 30. jula u Briselu.
Stano: Nema ultimatuma u Briselu
Peter Stano (Foto N1)

„Po pravilu ne komentarišemo medijske spekulacije, ali u ovom konkretnom slučaju želim izričito da odbacim spekulacije oko sutrašnjeg kruga stručnih razgovora i njegovog dnevnog reda“, naveo je Stano u odgovoru Radiju Slobodna Evropa.

Dijalog nakon što je nastavljen na najvišem nivou ranije ovog meseca nastavlja se nizom sastanaka na ekspertskom nivou koji predstavljaju deo tekućeg procesa. Na sutrašnjem dnevnom redu naći će se pitanje raseljenih lica i ekonomska saradnja. "

List "Večernje novosti" objavio je, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na razgovore sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i predstavnicima Kosova u sedištu Evropske unije biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od strane Srbije.

Beograd nije upoznat s tim da će u četvrtak u Briselu delegacijama Prištine i Beograda biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, izjavio je za RTS ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je dodao da je uveren da će, ukoliko bude takvog predloga, predsednik Aleksandar Vučić odgovoriti u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.

Naveo je da srpska stana nije obaveštena o nekom dokumentu na dnevnom redu u četvrtak, već da su to tehnička pitanja, poput pitanja raseljenih i ekonomije.

Dodao je da će svakako rezultat bilo kakvog dogovora morati da prođe Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, što znači da će sve velike sile morati da daju svoje mišljenje o tome.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020