Vesti
Politika

Stano: Nema ultimatuma u Briselu

Glavni portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano, demantovao je za Radio Slobodna Evropa najavu pojedinih medija da Evropska unija sprema ultimatum Beogradu u sledećoj rundi dijaloga Beograda i Prištine 30. jula u Briselu.
Stano: Nema ultimatuma u Briselu
Peter Stano (Foto N1)

„Po pravilu ne komentarišemo medijske spekulacije, ali u ovom konkretnom slučaju želim izričito da odbacim spekulacije oko sutrašnjeg kruga stručnih razgovora i njegovog dnevnog reda“, naveo je Stano u odgovoru Radiju Slobodna Evropa.

Dijalog nakon što je nastavljen na najvišem nivou ranije ovog meseca nastavlja se nizom sastanaka na ekspertskom nivou koji predstavljaju deo tekućeg procesa. Na sutrašnjem dnevnom redu naći će se pitanje raseljenih lica i ekonomska saradnja. "

List "Večernje novosti" objavio je, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na razgovore sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i predstavnicima Kosova u sedištu Evropske unije biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od strane Srbije.

Beograd nije upoznat s tim da će u četvrtak u Briselu delegacijama Prištine i Beograda biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, izjavio je za RTS ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je dodao da je uveren da će, ukoliko bude takvog predloga, predsednik Aleksandar Vučić odgovoriti u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.

Naveo je da srpska stana nije obaveštena o nekom dokumentu na dnevnom redu u četvrtak, već da su to tehnička pitanja, poput pitanja raseljenih i ekonomije.

Dodao je da će svakako rezultat bilo kakvog dogovora morati da prođe Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, što znači da će sve velike sile morati da daju svoje mišljenje o tome.Ostale vesti

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020