Vesti
Politika

Stano: Nema ’’novog okvira’’ za dijalog Beograd-Priština

Izaslanik EU Miroslav Lajčak nastavlja kontakte s ciljem da se "nadogradi zamah posle sporazuma Beograda i Prištine o ličnim dokumentima", ali ne postoji neki "novi okvir" EU za Dijalog, kako su to objavili neki mediji u regionu, rekli su agenciji Beta izvori u Evropskoj komisiji.

Stano: Nema ’’novog okvira’’ za dijalog Beograd-Priština
Peter Stano (Foto N1)

Evropski diplomatski zvaničnici su preneli da je ključno da ne dodje do novog zaoštravanja, imajući u vidu nameru vlasti u Prištini da do 1. oktobra izdejstvuje promenu registarskih tablica za vozila kosovskih Srba.

Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela, Beti je rekao da jednostavno ne postoji navodni EU dokument, koji je prema jednom albanskom mediju, predstavljen srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i kosovoskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

To što je taj mediji objavio, podvukao je Stano, „nije tačno, nikada mi u EU nismo videli takav tekst i to svakako ne dolazi od tima EU koji je uključen u Dijalog“.

Borelov predstavnik za štampu je predočio da EK nikad i ne komentariše napise medija koji Evropskoj uniji pripisuju autorstvo nekih dokumenata, ni kad je u pitanju izvornost, niti suština.

Ali je objasnio da je u ovom slučaju ipak uputno opovrgnuti takve tvrdnje da bi se otklonila i najmanja zabuna.

Srpski predsednik Vučić je izjavio da mu je dat na uvid, ali da nije prihvatio „papir“ koji su mu predstavili prilikom posete Beogradu EU posrednik Lajčak i specijalni izaslanici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuel Bon i Jens Pletner.

Diplomate u Briselu kažu da je svakako jasno da postoje predlozi i zamisli o kojima se razgovara i pregovara s Vučićem i Kurtijem.

Ali su istakli da je to složen postupak koji će pre biti utemeljen na postepenim dogovorima, nagodbama, nego na osnovu nekog zaokruženog završnog plana sredjivanja odnosa Beograda i Prištine, iako je tačno da to s novom jakom posvećenošću žele i EU, posebno Berlin i Pariz, kao i u Dijalog uključeni Vašington.Ostale vesti

Zaracin: Nećemo prihvatiti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da je važno da u dijalogu Kosova i Srbije nema tabu tema.

  • 01.10.2022
Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022