Vesti
Politika

Stano: Nema ’’novog okvira’’ za dijalog Beograd-Priština

Izaslanik EU Miroslav Lajčak nastavlja kontakte s ciljem da se "nadogradi zamah posle sporazuma Beograda i Prištine o ličnim dokumentima", ali ne postoji neki "novi okvir" EU za Dijalog, kako su to objavili neki mediji u regionu, rekli su agenciji Beta izvori u Evropskoj komisiji.

Stano: Nema ’’novog okvira’’ za dijalog Beograd-Priština
Peter Stano (Foto N1)

Evropski diplomatski zvaničnici su preneli da je ključno da ne dodje do novog zaoštravanja, imajući u vidu nameru vlasti u Prištini da do 1. oktobra izdejstvuje promenu registarskih tablica za vozila kosovskih Srba.

Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela, Beti je rekao da jednostavno ne postoji navodni EU dokument, koji je prema jednom albanskom mediju, predstavljen srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i kosovoskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

To što je taj mediji objavio, podvukao je Stano, „nije tačno, nikada mi u EU nismo videli takav tekst i to svakako ne dolazi od tima EU koji je uključen u Dijalog“.

Borelov predstavnik za štampu je predočio da EK nikad i ne komentariše napise medija koji Evropskoj uniji pripisuju autorstvo nekih dokumenata, ni kad je u pitanju izvornost, niti suština.

Ali je objasnio da je u ovom slučaju ipak uputno opovrgnuti takve tvrdnje da bi se otklonila i najmanja zabuna.

Srpski predsednik Vučić je izjavio da mu je dat na uvid, ali da nije prihvatio „papir“ koji su mu predstavili prilikom posete Beogradu EU posrednik Lajčak i specijalni izaslanici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuel Bon i Jens Pletner.

Diplomate u Briselu kažu da je svakako jasno da postoje predlozi i zamisli o kojima se razgovara i pregovara s Vučićem i Kurtijem.

Ali su istakli da je to složen postupak koji će pre biti utemeljen na postepenim dogovorima, nagodbama, nego na osnovu nekog zaokruženog završnog plana sredjivanja odnosa Beograda i Prištine, iako je tačno da to s novom jakom posvećenošću žele i EU, posebno Berlin i Pariz, kao i u Dijalog uključeni Vašington.Ostale vesti

Kurti: Prvo obostrano priznanje pa ZSO

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština moguće, ali nakon postignutog sporazuma s Beogradom o obostranom priznanju.

  • 04.02.2023
Ugljanin i Kamberi kod Kurtija, traže reciprocitet sa pravima Srba na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je predstavnike bošnjačke i albanske zajednice, koji žive u Srbiji, a koji su zatražili reciprocitet u pravima koje imaju Srbi na Kosovu.
  • 04.02.2023
KM: Uklanjaju se obeležja Novog DSS sa sedišta stranke

Sa izloga sedišta Opštinskog odbora Novog DSS-a u Kosovskoj Mitrovici uklanjaju se stranačka obeležja.

  • 04.02.2023
Đilas za konsenzus o Kosovu: Dogovor ne produžava vlast Vučića
Postizanje dogovora oko Kosova i približavanje Evropskoj uniji (EU) ne produžavaju trajanje vlasti Aleksandra Vučića, već ih naprotiv skraćuju, ocenio je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.
  • 04.02.2023
Zabranjena prodaja jestivog ulja iz Srbije na Kosovu

Tržišna inspekcija kosovskog ministarstva trgovine zabranila je privrednom dobavljaču da na Kosovu prodaje jestivo ulje iz Srbije, naloživši da taj proizvod povuče iz prodaje u roku od 15 dana. Nisu saopštili o kolikoj se količini radi, niti koji je dobavljač u pitanju.

  • 04.02.2023
"Moramo reći da je ZSO deo sistema Republike Kosovo, a zalaganje Vučića da se formira ZSO je u stvari puštanje niz vodu kosovskih Srba", kazao je u emisiji "Dogovor!?" Momčilo Trajković iz SNF-a. Aleksandar Rapajić, predstavnik civilnog društva sa severa ističe da ukoliko buduća ZSO ne bude funkcionalna, odnosno ne zaštiti Srbe od centralnih institucija u Prištini, onda ne treba ni da bude formirana. Milija Biševac ističe da građani ni posle deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma ne znaju šta je ZSO.
  • 04.02.2023