Vesti
Politika

Stano: Na Kosovu je da predloži rešenja za ZSO

Nema nikakve potvrde da li je Priština popustila u stavu koji zastupa već niz godina – da će Zajednicu srpskih opština formirati tek kada dobije puno priznanje nezavisnosti od Beograda.
Stano: Na Kosovu je da predloži rešenja za ZSO
Peter Stano (Foto Anadolija)

Popuštanje je trebalo da izdejstvuje specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak tokom svog dvodnevog boravka na Kosovu. Međutim, čini se na osnovu datih izjava u javnosti, da nema pomaka. Vlast u Prištini očekuje i dalje i viznu liberalizaciju sa Evropskom unijom da bi načinila bilo koji određeni korak u pravcu osnivanja ZSO.

S druge strane sagovornik Danasa Dušan Janjić smatra da je pokušaj Beograda da se izvrši dodatni pritisak najavom da će politički predstavnici Srba, odnosno članovi Srpske liste, napustiti prištinske institucije, uzaludan. Podsetimo, oni su to napuštanje već ranije najavljivali 2018. godine nakon ubistva kosovskog političara Olivera Ivanovića i hapšenja Marka Đurića, ali do toga nije došlo.

Miroslav Lajčak saopštio je juče da je imao „veoma dobar i iscrpan“ razgovor sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Prištini.

Tači je posle sastanka rekao da bi međusobno priznanje trebalo da bude prva tačka u sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu sa Srbijom, posle čega bi druga pitanja u odnosima Beograda i Prištine postala lakša.

Lajčak će danas (četvrtak) doputovati iz Prištine u Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Zvaničnici Evropske unije poručili su Kosovu da je poštovanje Briselskog sporazuma obaveza koja mora da se ispuni, kao i to da pitanje formiranja Zajednice srpskih opština mora biti uključeno u okvir sveobuhvatnog sporazuma o kojem se pregovara u Briselu, prenela je Koha.

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano rekao je tom listu da je na kosovskoj strani da predloži modalitete, navodeći obaveze koje je Kosovo preuzelo od 2013. godine, prenosi Kosovo onlajn.

– Kosovo je 2013. godine zaključilo sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum su u dobroj nameri zaključile sve uključene strane. Nikada nije otkazan i povučen. U stvari, Skupštinu Kosova ratifikovala je Sporazum iz 2013. godine dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum – rekao je Stano.

„Beograd je u vreme potpisivanja sporazuma Zajednicu srpskih opština proglasio svojim glavnim dobitkom, a valjda su u međuvremenu shvatili da je to u suštini ništa. To je jedan kvaziadministrativni mehanizam zaštite srpske zajednice koji ne može da bude efikasan“, smatra pak Dušan Janjić, predsednik UO Foruma za etničke odnose.

Janjić podseća da je kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio da njegova vlada ne radi pod pretnjom ostavke, što prema njegovoj oceni znači da je Srpska lista već pročitana, jer je ovo njima „ko zna koji put da prete i napuštaju institucije“.

On dodaje da shvata da Petar Petković, novi direktor Kancelarije za KiM, nastavlja putem kojim su išli prethodnici, uz pretnje, političku i informativnu propagandu prema javnosti Srbije i indirektan pritisak na izaslanika Lajčaka.

– Srpska lista mora da uradi svoj deo posla koji nije uradila. Oni moraju konačno da počnu da vode pragmatičnu politiku. Upravljačka grupa čiji su članovi predstavnici Srba iz četiri opštine mora konačno da sedne i da napravi statut ZSO – kaže Janjić.

On objašnjava da će se tek kada se napiše statut znati da li je tačno to što tvrde Hašim Tači, Avdulah Hoti i Srpska lista u kampanjama, da će Zajednica srpskih opština imati izvršnu vlast, te da će oni biti „srpska u srpskoj“.

– Stalno podsećam javnost da je prvi slogan Srpske liste bio „danas glasate Srpsku, sutra gradimo srpsku“, što je direktna asocijacija na Republiku Srpsku. Međutim, to su izborne i političke igre i valjda je više dosta tih igara. Oni moraju konačno da prilože statut da bi pokrenuli mehanizam – smatra Janjić.

On takođe podseća da je Srpska lista do sada uglavnom napuštala rad, a da faktički nije oborili nijednu vladu.Ostale vesti

Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020