Vesti
Politika

Stano: Na Kosovu je da predloži rešenja za ZSO

Nema nikakve potvrde da li je Priština popustila u stavu koji zastupa već niz godina – da će Zajednicu srpskih opština formirati tek kada dobije puno priznanje nezavisnosti od Beograda.
Stano: Na Kosovu je da predloži rešenja za ZSO
Peter Stano (Foto Anadolija)

Popuštanje je trebalo da izdejstvuje specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak tokom svog dvodnevog boravka na Kosovu. Međutim, čini se na osnovu datih izjava u javnosti, da nema pomaka. Vlast u Prištini očekuje i dalje i viznu liberalizaciju sa Evropskom unijom da bi načinila bilo koji određeni korak u pravcu osnivanja ZSO.

S druge strane sagovornik Danasa Dušan Janjić smatra da je pokušaj Beograda da se izvrši dodatni pritisak najavom da će politički predstavnici Srba, odnosno članovi Srpske liste, napustiti prištinske institucije, uzaludan. Podsetimo, oni su to napuštanje već ranije najavljivali 2018. godine nakon ubistva kosovskog političara Olivera Ivanovića i hapšenja Marka Đurića, ali do toga nije došlo.

Miroslav Lajčak saopštio je juče da je imao „veoma dobar i iscrpan“ razgovor sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Prištini.

Tači je posle sastanka rekao da bi međusobno priznanje trebalo da bude prva tačka u sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu sa Srbijom, posle čega bi druga pitanja u odnosima Beograda i Prištine postala lakša.

Lajčak će danas (četvrtak) doputovati iz Prištine u Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Zvaničnici Evropske unije poručili su Kosovu da je poštovanje Briselskog sporazuma obaveza koja mora da se ispuni, kao i to da pitanje formiranja Zajednice srpskih opština mora biti uključeno u okvir sveobuhvatnog sporazuma o kojem se pregovara u Briselu, prenela je Koha.

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano rekao je tom listu da je na kosovskoj strani da predloži modalitete, navodeći obaveze koje je Kosovo preuzelo od 2013. godine, prenosi Kosovo onlajn.

– Kosovo je 2013. godine zaključilo sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum su u dobroj nameri zaključile sve uključene strane. Nikada nije otkazan i povučen. U stvari, Skupštinu Kosova ratifikovala je Sporazum iz 2013. godine dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum – rekao je Stano.

„Beograd je u vreme potpisivanja sporazuma Zajednicu srpskih opština proglasio svojim glavnim dobitkom, a valjda su u međuvremenu shvatili da je to u suštini ništa. To je jedan kvaziadministrativni mehanizam zaštite srpske zajednice koji ne može da bude efikasan“, smatra pak Dušan Janjić, predsednik UO Foruma za etničke odnose.

Janjić podseća da je kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio da njegova vlada ne radi pod pretnjom ostavke, što prema njegovoj oceni znači da je Srpska lista već pročitana, jer je ovo njima „ko zna koji put da prete i napuštaju institucije“.

On dodaje da shvata da Petar Petković, novi direktor Kancelarije za KiM, nastavlja putem kojim su išli prethodnici, uz pretnje, političku i informativnu propagandu prema javnosti Srbije i indirektan pritisak na izaslanika Lajčaka.

– Srpska lista mora da uradi svoj deo posla koji nije uradila. Oni moraju konačno da počnu da vode pragmatičnu politiku. Upravljačka grupa čiji su članovi predstavnici Srba iz četiri opštine mora konačno da sedne i da napravi statut ZSO – kaže Janjić.

On objašnjava da će se tek kada se napiše statut znati da li je tačno to što tvrde Hašim Tači, Avdulah Hoti i Srpska lista u kampanjama, da će Zajednica srpskih opština imati izvršnu vlast, te da će oni biti „srpska u srpskoj“.

– Stalno podsećam javnost da je prvi slogan Srpske liste bio „danas glasate Srpsku, sutra gradimo srpsku“, što je direktna asocijacija na Republiku Srpsku. Međutim, to su izborne i političke igre i valjda je više dosta tih igara. Oni moraju konačno da prilože statut da bi pokrenuli mehanizam – smatra Janjić.

On takođe podseća da je Srpska lista do sada uglavnom napuštala rad, a da faktički nije oborili nijednu vladu.Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020