Vesti
Politika

Stano: Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede sporazum o ZSO

Potpisivanjem sporazuma o Zajednici Srpskih opština Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu, navode iz Evropske unije i dodaju da je stav EU po tom pitanju nepromenjen, prenosi Reporteri.

Stano: Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede sporazum o ZSO
Peter Stano (Foto N1)


"Stav EU o Zajednici srpskih opština sada je dobro poznat i nepromenjen. Kosovo je 2013. godine zaključilo sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum su u dobroj nameri postigle sve uključene strane. Nikada nije otkazan. U stvari, Skupštinu je ratifikovala Sporazum iz 2013. godine dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Kosovo mora da predloži put napred za primenu sporazuma“, naveo je portparol Evropske komisije Peter Stano u odgovoru za Reporteri.

Od nastavka dijaloga Beograda i Prištine ZSO je ponovo vraćena u žižu javnosti.

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet je nedavno izjavio da Kosovo ima obavezu da formira ZSO i naglasio da istorija ne počinje danom formiranja vlade Aljbina Kurtija.

Evropska unija je na istoj liniji sa američkim ambasadorom.

U vezi izjave ambasadora Kosneta o pridruživanju EU kažu da su posvećeni saradnji sa Amerikancima i da je saradnja EU i SAD važna za budućnost dijaloga.

"EU i SAD posvećene su bliskoj saradnji na Zapadnom Balkanu kako bi podržale pomirenje i poboljšale upravljanje, izgradile stabilnost i pokrenule ključne reforme integracije u EU celog regiona. Saradnja EU i SAD na terenu je od vitalnog značaja za napredak, uključujući dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji podržava EU", navode iz EU.

Kurti je već nekoliko puta jasno stavio do znanja da neće biti „etničkog udruživanja“.

Na pitanje da li će Kurtijevi predlozi, na prvom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, biti uključeni u dijalogu u Briselu, EU je bila kratka u odgovoru.

"O dnevnom redu sastanaka za dijalog odlučivaće obe strane," dodao je Stano.

Kurti je na prvom sastanku sa predsednikom Vučićem predložio četiri teme, uključujući mirovni sporazum između Kosova i Srbije.Ostale vesti

Rama u UN: Srbija da prizna Kosovo
Premijer Albanije Edi Rama je tokom govora na Generalnoj skupštini Organizacije Ujedinjenih nacija rekao da će Albanija nastaviti da podržava Kosovo i da će Srbija morati da ga prizna kao nezavisnu republiku.
  • 25.09.2022
SSP: Potpisivanjem Plana konsultacija sa Rusijom, narušena pozicija Srbije oko Kosova
Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je potpisivanjem "plana konsultacija" sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, narušena pozicija Srbije u vezi s pitanjem Kosova i Metohije.
  • 24.09.2022
Brnabić posetila porodicu Nikole Nedeljkovića
Premijerka Srbije Ana Brnabić posetila je porodicu Nikole Nedeljkovića, mladića koga je Kosovska policija uhapsila priikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu i koji je osuđen na osam meseci zatvora.
  • 24.09.2022
Suniog: Krajnje vreme da se sprovede odluka o Visokim Dečanima
Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog poručio je da je krajnje vreme da privremene institucije u Prištini sprovedu odluku suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, prenosi Albanijan post.
  • 24.09.2022
Osmani na sastanku sa Grinfild: Srbija opstruiše dijalog

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, sastala se sa šeficom misije SAD-a u Njujorku Lindom Tomas Grinfild sa kojom je razgovarala o dešavanjima u regionu, ali i o posledicama rata u Ukrajini.

  • 24.09.2022
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se u Njujorku o potrebi da Priština hitno ispuni obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, izvestila je agencija TASS.
  • 24.09.2022