Vesti
Politika

Stano: Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede sporazum o ZSO

Potpisivanjem sporazuma o Zajednici Srpskih opština Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu, navode iz Evropske unije i dodaju da je stav EU po tom pitanju nepromenjen, prenosi Reporteri.

Stano: Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede sporazum o ZSO
Peter Stano (Foto N1)


"Stav EU o Zajednici srpskih opština sada je dobro poznat i nepromenjen. Kosovo je 2013. godine zaključilo sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum su u dobroj nameri postigle sve uključene strane. Nikada nije otkazan. U stvari, Skupštinu je ratifikovala Sporazum iz 2013. godine dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Kosovo mora da predloži put napred za primenu sporazuma“, naveo je portparol Evropske komisije Peter Stano u odgovoru za Reporteri.

Od nastavka dijaloga Beograda i Prištine ZSO je ponovo vraćena u žižu javnosti.

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet je nedavno izjavio da Kosovo ima obavezu da formira ZSO i naglasio da istorija ne počinje danom formiranja vlade Aljbina Kurtija.

Evropska unija je na istoj liniji sa američkim ambasadorom.

U vezi izjave ambasadora Kosneta o pridruživanju EU kažu da su posvećeni saradnji sa Amerikancima i da je saradnja EU i SAD važna za budućnost dijaloga.

"EU i SAD posvećene su bliskoj saradnji na Zapadnom Balkanu kako bi podržale pomirenje i poboljšale upravljanje, izgradile stabilnost i pokrenule ključne reforme integracije u EU celog regiona. Saradnja EU i SAD na terenu je od vitalnog značaja za napredak, uključujući dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji podržava EU", navode iz EU.

Kurti je već nekoliko puta jasno stavio do znanja da neće biti „etničkog udruživanja“.

Na pitanje da li će Kurtijevi predlozi, na prvom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, biti uključeni u dijalogu u Briselu, EU je bila kratka u odgovoru.

"O dnevnom redu sastanaka za dijalog odlučivaće obe strane," dodao je Stano.

Kurti je na prvom sastanku sa predsednikom Vučićem predložio četiri teme, uključujući mirovni sporazum između Kosova i Srbije.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021