Vesti
Politika

Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura

Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Peter Stano (Foto N1 Srbija)

Stano je, na brifingu za medije, rekao da EU i države članice jasno očekuju evropsko ponašanje od partnera u rešavanju međusobnih problema ili u odnosu sa EU.

"Unija i 27 članica očekuju evropsko ponašanje, retoriku i evropski način rešavanja problema", rekao je Stano, dodajući da je već u četvrtak usledio komentar na ono što se dogodilo na Kosovu imenovanjem ministra za zajednice.

"Rekli smo vrlo jasno da u ovom kontekstu, bez obzira na imenovanje Nenada Rašića kao ministra za zajednice i povratak na Kosovu, da je za sve izbore ministara neophodno da procedura bude u skadu s Ustavom Kosova. Unija i sve države članice pozivaju Kosovo da osigura potpuno poštovanje svih proceduralnih koraka u imenovanju ministara koji predstavljaju manjinsku zajednicu i naše preliminarno tumačenje jučerašnjeg imenovanja je da ne ispunjava sve uslove predviđene Ustavom Kosova", naveo je.

"To je svakako sada na Ustavnom sudu Kosova da procesuira i mi očekujemo od Prištine da se uskladi sa Ustavom, što je od suštinske važnosti za vladavinu prava", dodao je Stano.

"U ovoj već krhkoj situaciji na terenu", podsetio je Stano, "Srbija i Kosovo treba da se uzdrže od jednostranih poteza koji bi doveli do novih podizanja tenzija".

"Neophodno je ponoviti koliko je važan Samit EU - Zapadni Balkan u ovim geopolitčkim okolnostima, a posebno što je prvi koji se održava u regionu", istakao je Stano.

Evropska komisija saopštila je da je samit u Tirani veoma važan i da se "raduje da svi lideri Zapadnog Balkana" budu uz EU institucije i države članice.Ostale vesti

Kosovska vlada usvojila sporazum o slobodnom kretanju na Zapadnom Balkanu
Kosovska vlada usvojila je na 127. sednici, Nacrt zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnom kretanju sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu. To je samo jedan od tri sporazuma potpisana u okviru Berlinskog samita održanog novembra prošle godine, koje je usvojila vlada u Prištini.
  • 08.02.2023
Bisljimi: Deo krivice za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel
Prvi zamenik premijera i šef kosovske delegacije u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi izjavio je da „prilično veliki deo krivice“ za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel.
  • 08.02.2023
CIK odredio rokove predizbornih aktivnosti za izbore na severu Kosova

Centralna izborna komisija (CIK) usvojila je plan za organizovanje vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i prevremenih izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati u aprilu.

  • 08.02.2023
Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023
Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023