Vesti
Politika

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata
Peter Stano (Foto Anadolija)

U pisanom odgovoru za Albanian Post, on je naglasio da su „neke tehničke karakteristike u pitanju“.

„Kašnjenja u sprovođenju mape puta su zbog tehničkih aspekata, za koje je EU tražila od strana da se pozabave bez odlaganja“, rekao je Stano.

„Radimo sa svim uključenim stranama na pronalaženju načina za prevazilaženje trenutnog kašnjenja u implementaciji.

Stano je ukazao da EU nudi instrukcije kako da odgovori na otvorena pitanja, dodajući da "EU olakšava dijalog između strana, nije arbitar".

„Konačnu odgovornost za uspešnu primenu energetskih sporazuma i Mape puta imaju strane.

On je takođe istakao da EU pažljivo prati aktivnosti obe strane za Energetsku mapu puta u svojstvu fasilitatora i garanta sporazuma o dijalogu.

„KOST, KEDS i Elektrosever su u redovnoj komunikaciji. Oni takođe redovno izveštavaju EU i SAD“, dodao je on.

Albania Post je 4. oktobra javio da srpska kompanija Elektrosever ni posle 100 dana ne poštuje rokove dogovorene mapom puta za sprovođenje energetskog sporazuma.

Iz tog razloga, Kancelarija regulatora energetike razmatra mogućnost povlačenja licence kompaniji koja namerava da naplaćuje struju u opštinama severa Kosova, naseljenim većinski srpskim stanovništvom.

Predsednik odbora Kancelarije regulatora energetike Imer Fejzulahu kaže za Albansku poštu da je u sporazumu vrlo jasno precizirano, „ako se ove tačke ne ispune u roku od 100 dana, kompaniji će se morati povući licenca”.

Bislimi o neuspehu sporazuma za Elektrosever: Već smo se žalili EU

Ako je zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi obavestio Komisiju za evropske integracije da su se žalili Evropskoj uniji na neuspeh sporazuma o Elektroserveru.

„Za Elektrosevere smo poslali pismo Evropskoj uniji koja nije ispoštovala rok od 100 dana, sada je to dodatno vreme i sačekaćemo da vidimo da li će ovoj kompaniji biti oduzeta licenca".

Iz Vlade Srbije je sa druge strane saopšteno da je licenca Elektroseveru dostavljena šest dana nakon usvajanja mape puta o energetici, ali da srpska strana još uvek čeka da joj KEDS dostavi nacrt komercijalnog ugovora o poslovnoj saradnji sa Elektroseverom, o čemu je ukazano svim učesnicima u sprovođenju sporazuma.

 Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022