Vesti
Politika

Stano: Glavni pregovarači Beograda i Prištine 7. i 8. septembra u Briselu

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da će se sledeći sastanak glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine održati 7. i 8. spetembra u Briselu.
Stano: Glavni pregovarači Beograda i Prištine 7. i 8. septembra u Briselu
Petar Stano (Foto Anadolija)

Stano je to potvrdio za agenciju Tanjug i dodao da će dva dana tzv. tehničkih razgovora biti posvećena "trenutno otvorenim pitanjima i sledećim koracima u dijalogu".

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi, trebalo je da se sastanu krajem avgusta, ali je zbog bolesti predstavnika Prištne ta runda tehničkih razgovora bila odložena.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beogarda i Prištine, Miroslav Lajčak, kasnije je zakazao novi termin razgovora za početak septembra.

U utorak, prvog dana razgovora u Briselu, obe delegacije bi trebalo da imaju bilateralne razgovore sa Lajčkom i EU posrednicima.

Drugog dana, u sredu, planirana je trilaterla Beograda, Prištine i EU posrednika.

Portparol EU ponovio je da u EU očekuju da se svi dogovori postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i dogovor o zvaničnim poseta, poštuju.

On je to rekao povodom prošlonedeljnog odbijanja Prištine da dozvole ulazak direktora Kancelarije za KIM, Petra Petkovića, na teritoriju KiM.

"Pozivamo strane da kroz dijalog promovišu atmosferu koja vodi pomirenju, regionalnoj stabilnosti i saradnji i koja je na dobrobit građana", rekao je Stano.

U Briselu ponavljaju da su se Beograda i Priština dogovorili o jasnim modalitetima sprovođenja zvaničnih poseta i naglašavaju da taj sporazum ne sme biti politizovan.

"Posete obe strane se moraju sprovoditi na način koji doprinosi procesu noramlizacije odnosa i podržava ukupan rad u okviru dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Stano.

Petković potvrdio odlazak u Brisel

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković potvrdio je u saopštenju za medije da će naredna dva dana boraviti u Briselu gde će učestvovati na satancima u okviru dijaloga sa Prištinom.

Kako je navedeno, Petković će u Briselu predvoditi delegaciju Beograda u dvodnevnom tehničkom dijalogu sa Prištinom, a imaće i odvojeni sastanak sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021