Vesti
Politika

Stano: EU spremna za nastavak dijaloga čim se BG i PR dogovore o datumima

Portparol EU Peter Stano rekao je da se u Briselu u ovom trenutku vode razgovori sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o prihvatljivim datumima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.
Stano: EU spremna za nastavak dijaloga čim se BG i PR dogovore o datumima
Peter Stano (Foto Anadolija)

"EU je spremina za nastavak dijaloga Beogarda i Prištine, čim se obe strane dogovore o obostrano prihvatljim datumima i agendi", kazao je Stano.

Na pitanje o odbijanju Aljbina Kurtija da dođe na novu rundu dijaloga, koju je šef diplomatije EU Đuzep Borelj najavio za 11. maj, Stano naglašava da se "u ovim trenucima" o tome razgovara na sastanku Borelja i Kurtija.

"Već smo razgovarali sa predsednikom (Aleksandrom) Vučićem. Nadam se da ćemo uskoro imati više jasnoća o sledećim koracima i datumima", naveo je Stano.Ostale vesti

EU zahteva formiranje ZSO
Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
  • 15.05.2021
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
  • 15.05.2021
Nemačke poruke Prištini
Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
  • 14.05.2021
Dendias i Lajčak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 14.05.2021
Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

  • 13.05.2021
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
  • 13.05.2021