Vesti
Politika

Stano: EU spremna da sazove susret Vučića i Kurtija ako se smanji napetost na Kosovu

Evropska unija (EU) je spremna da sazove sastanak lidera Srbije i Kosova pod uslovom da se učine opipljivi koraci na smanjivanju zaoštravanja na Kosovu.
Stano: EU spremna da sazove susret Vučića i Kurtija ako se smanji napetost na Kosovu
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak ne jednom od prethodnih sastanaka sa Aleksandrom Vučićem (Foto FoNet)

O tome će vlade EU izvestiti specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar pošto danas posete Prištinu, a potom Beograd.

To je u Briselu izjavio portparol EU Peter Stano i podsetio da je visoki predstavnik EU Žozep Borel u subotu "u ime svih 27 članica EU zatražio da se odmah obustavi zaoštravanje i nasilje".

Stano je rekao da Lajčak i Eskobar danas idu u Prištinu, a potom u Beograd da se "upravo uvere u to kako se sledi zahtev EU i SAD za hitno smanjivanje napetosti i učine koraci ka postojanom rešenju u okviru dijaloga, uz posredstvo EU".

"EU je spremna da sazove susret na visokom nivou predsednika (Srbije Aleksandra) Vučiča i premijera (Kosova Aljbina) Kurtija, čim se za to steknu uslovi i oni saglase s tim", objasnio je Stano.

Po njegovim rečima, međutim, sada su "najvažniji smanjenje zategnutosti i opipljivi koraci u tom cilju na terenu i upravo zato specijalni izaslanik Lajčak, zajedno s američkim predstavnikom Eskobarom, ide u Prištinu i Beograd".

"Borel će potom izvestiti o tome članice EU i potom će biti doneta odluka o sledećim koracima", zaključio je Stano.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023