Vesti
Politika

Stano: EU očekuje nastavak dijaloga u julu

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, Peter Stano izjavio je da i pored predloga optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija za ratne zločine i odlaganja sastanka u Vašingtonu, EU očekuje da će se dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nastaviti u julu u Briselu.
Stano: EU očekuje nastavak dijaloga u julu
Peter Stano (Foto Tanjug)

Peter Stano je, govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, izjavio da je "sto spreman" i da datumi mogu biti usaglašeni. Nije na nama da biramo s kim ćemo da pričamo. Na Kosovu je da izbere ko će u trenutnoj situaciji najbolje predstavljati njegove interese", rekao je Stano.

Stano je na konferenciji za novinare u Briselu ocenio da poslednja dešavanja oko predloga optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija ne pomeraju fokus EU sa nastavka dijaloga Beograda i Prištine koji se odvija u Briselu.

"Kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, onda se govori o dijalogu u kome posreduje EU. Taj dijalog nema alternative. Mi imamo obećanja obe strane da će se nastaviti dijalog i očekujemo da to bude u julu", istakao je Stano.

Naglašava da obe strane znaju da postoji velika potreba za nastavak dijaloga, kako zbog dobrobiti naroda, tako i zbog napretka na putu približavanja EU.

"Evropska budućnost naroda na Kosovu i u Srbiji vodi kroz dijalog kome posreduje EU", poručuje Stano.

Dodao je da EU očekuje od kosovskih vlasti da se pridržavaju obaveza prema vladavini prava i mandatu Specijalnog tužilaštva i odrede ko će ih predstavljati u dijalogu.

"Pored dijaloga sa Beogradom, kosovske vlasti moraju mnogo toga da urade na ublažavanju posledica pandemije korona virusa, ali i da posvete svu svoju energiju i pažnju ekonomskim, zdravstvenim i socijalnim piitanjima", zaključio je Stano.Ostale vesti

Grenel: Nismo očekivali brz dogovor u izbornoj godini
Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini, i nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji značiti brzo rešenje, izjavio je Ričard Grenel.
  • 08.07.2020
Hoti: Evropska perspektiva jedina prilika za mir i stabilnost
Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je jedina prilika za mir, stabilnost i napredak u ovom delu Evrope, ocenio je premijer Koosova Avdulah Hoti posle razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu.
  • 08.07.2020
Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020
Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
  • 07.07.2020
Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020