Vesti
Politika

Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO

Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Peter Stano (Foto telegrafi.com)

Stano je reagovao na pisanje Novosti da je izrada Nacrta statuta ZSO poverena nemačkoj fondaciji Fridrih EbertŠtiftung i Evropskom institutu za mir.

"Sporazumi iz dijaloga su jasni, da će izradu nacrta Statuta obaviti upravljački tim koji se sastoji od kosovskih Srba i imenuje ga Vlada Kosova", precizirao je Stano, istakavši da dijalog Beograda i Prištine "ostaje proces koji vodi EU, a podržava ga međunarodna zajednica. "Visoki potpredsednik (Žozep) Borelj i specijalni predstavnik EU (Miroslav) Lajčak vredno rade i nastaviće da olakšavaju dijalog i inicirati razgovore o svim temama unutar mandata kako bi postigli sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa", rekao je Stano za Tanjug.

I Fondacija Fridrih Ebert i Evropski institut za mir negirali su da su dobili zahtev ili mandat od specijalnog predstavnika EU Lajčaka, nemačke vlade ili bilo koje druge strane da izrade statut zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Rad na statutu ZSO u toku i biće predstavljen javnosti

Stalni predstavnik Fondacije Fridrih Ebert Štiftung u Prištini Rene Šle potvrdio je za Tanjug da zajedno sa Evropskim institutom za mir radi na izradi statuta Zajednice opstina sa srpskom većinom na Kosovu, da je taj rad još u toku i da će rezultati biti dostavljeni zainteresovanim stranama i javnosti.

"Fridrih Ebert Štiftung radi na nekoliko aspekata političkog dijaloga. Jedan od njih je mir i bezbednost. U toj oblasti, kancelarija u Prištini i Evropski institut za mir sprovode zajednički projekat razmatrajući različita pitanja u okviru procesa normalizacije. Poslednji krug diskusije bio je bavljenje pitanjem Zajednice opština sa srpskom većinom", naveo je Šle, komentarišući pisanje Novosti o ovim organizacijama kao autorima nacrta statuta i njegovom sadržaju, za koje je ovaj list naveo da bi trebalo da završi na stolu Miroslava Lajčaka.

Direktorka regionalne kancelarije za Srbiju i Crnu Goru Kirsten Šenefeld ponovila je za Tanjug da Fondacija i Institut nisu dobile zahtev ili mandat od specijanog predstavnika EU za dijalog Beorada i Prišitne Miroslava Lajcaka, nemačke vlade ili bilo koje druge stranke za izradu statuta Zajednice/Zajednice opstina sa srpskom većinom.

"Ključni aspekt je da je saradnja izmedu Evropskog instituta za mir i fondacije Fridrih Ebert Štiftung nezavisne prirode i deo je duže saradnje", rekla je Šenefeld.Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022